X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НЗОК е обезпечила лечението на българите в чужбина, независимо от пандемията

623
НЗОК е обезпечила лечението на българите в чужбина, независимо от пандемията
Снимка: БГНЕС

НЗОК е обезпечила лечението на българските граждани в чужбина, независимо от пандемията, съобщиха от касата.

През първите шест месеца на 2021 г., независимо от обявеното извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, Специализираната комисия за разглеждане на искания за издаване на разрешение за получаване на подходящо планово лечение извън държавата членка по пребиваване и за разглеждане искания за издаване на предварително разрешение за последващо възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) е разгледала постъпилите 255 преписки, включващи заявления за планово лечение на територията на ЕС по реда на европейските регламенти, за одобрено лечение по реда на Наредба № 2 на Министерството на здравеопазването (МЗ) от 27 март 2019 г. и искания за трансгранично здравно обслужване по реда на Директива 2011/24/ЕС, както следва:

по реда на европейските регламенти - 148 бр. (от тях 137 са за лица на възраст над 18 години и 11 - за деца);

за одобрено лечение по реда на Наредба № 2 на МЗ - 809 бр.;

за трансгранично здравно обслужване по реда на Директива 2011/24/ЕС и Наредба № 5 на МЗ от 21.03.2014 г. за условията и реда за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване - 2 бр.

Издадени са 32 разрешения за провеждане на планово лечение в чужбина (ЕС), заплащано от НЗОК (с формуляр S2) по постъпили нови заявления, след съответното разглеждане и одобрение на база получени становища от консултантите на НЗОК по профила на заболяването.

За провеждане на планово лечение в чужбина (ЕС) по реда на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, както и за провеждане на лечение в чужбина на лица на възраст под 18 години и над 18-годишна възраст с формуляр S2 (по реда на Наредба № 2) за първите 6 месеца на 2021 г. са издадени 222 формуляра S2, в това число - по заявления за продължаващо лечение и контролни прегледи на пациенти, както и издадените формуляри по реда на Наредба № 2 на МЗ, за които са приложими механизмите за координация на системите за социална сигурност.

Най-честата патология при пациентите под 18-годишна възраст, за която са издавани формуляри S2, включва: ортопедични операции, вкл. с ортезолечение (коригиращи при ДЦП, вродена псевдоартроза, хипоплазия и др.); сарком на Юинг – за комплексно лечение; очна патология (ретинобластоми, вродена катаракта/глаукома, ретинопатия на недоносеното); вродени аномалии (микротия/атрезия на ухо, вродени лимфангиоми/хемангиоми); онкологични заболявания и др.

Най-честите диагнози и заболявания при лица над 18-годишна възраст, за които са издавани формуляри за планово лечение в чужбина, са за онкологични заболявания: малигнен меланом на хороидеята (за комплексно органосъхраняващо лечение с протонтерапия, последващи операции и проследяване); ортопедични заболявания (сарком на Юинг, хондросаркоми) – за оперативно лечение и евентуално протезиране; за проследяване при състояние след трансплантация в чужбина на органи (бъбрек, бял дроб) или след алогенна костно-мозъчна трансплантация при малигнени хематологични заболявания; за химиотерапия/таргетна терапия при онкологични заболявания, за комплексно рехабилитационно лечение и др.

От всички издадени формуляри, върнатите неизползвани оригинали са 10 бр., като основната причина е отлагане на първоначално планираните дати за прием от чуждите лечебни заведения заради пандемията. Впоследствие формулярите са преиздадени за друг период на лечение, след определяне на нови дати за прием от страна на чуждите клиники.

В Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. са предвидени трансфери за медицинска помощ за дейности във връзка с лечението на лица до 18-годишна възраст по чл. 82, ал. 1а, 3 а 6 от Закона за здравето – 12 млн. лв., както и за лица над 18-годишна възраст по чл. 82, ал.1а и 6 от Закона за здравето – 2 млн. лв.

Към 30.06.2021 г. НЗОК е извършила разходи за одобрено лечение по реда на Наредба № 2 на МЗ от 27 март 2019 г. на лица до 18-годишна възраст в размер на 14 771 328, 86 лв, както следва:

за лечение в България - 10 479 385, 57 лв.;

за лечение в чужбина - 4 291 943, 29лв.

Разходите за одобрено лечение по реда на Наредба № 2 от 27 март 2019 г. на лица над 18-годишна възраст са в размер на 1 125 436, 25 лв.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Изписаха пациент с успешна чернодробна трансплантация от МБАЛ "Лозенец"

Фалстарт с безплатните лекарства за COVID-19, не достигат до пациентите

Изнесени ваксинационни пунктове, където ще имунизират през почивните дни

Гастроентерологията в УМБАЛ Пловдив с нов премиум ехограф за точна диагностика

Зам.-министър Петров: Антибиотик не се пие от всеки болен от COVID-19

От днес безплатни ковид лекарства. Какво представляват и кога се изписват?

Спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас, но при по-малко тестове

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Последно в Актуално