Официално: Зелените сертификати ще важат 9 месеца, ако нямаш бустер

12088
Официално: Зелените сертификати ще важат 9 месеца, ако нямаш бустер
Снимка: БГНЕС

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Следва да се направи следното  уточнение - става въпрос за последната поставена доза от основния ваксинационен курс. Тоест, 270 дни зелен сертификат, ако ваксината е еднодозова ("Янсен"), тогава след като бъде поставена за пръв път, а ако е двудозова (всички останали разрешени за употреба в България към момента), след като се постави втората доза. Това съобщи здравното ни министерство (МЗ).

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за основен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Асена Сербезова: Зелените сертификати за преболедуване остават

Към настоящия момент сертификатите на базата на преболедуване остават. Това обяви здравният министър Асена Сербезова в личния си профил...

Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), уточняват от МЗ.

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen ("Янсен"). Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като "2/1" в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 000 сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) - ТУК - след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1,970 млн. сертификата за завършен основен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1,5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com