Повече пари от държавата за лечение на Ковид и стратегия как да се справим новите вълни - дали ще е успешна?

3183
Повече пари от държавата за лечение на Ковид и стратегия как да се справим новите вълни - дали ще е успешна?
Снимка: Getty Images/Guliver

Здравният сектор се споразумя с държавата каква ще е стратегията за овладяване на Ковид и колко ще се плаща за определени лечебни дейности, когато говорим за коронавируса. Подписан е съответният анекс към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

С анекса се дава възможност на лечебните заведения да сключат договор с Касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на ковид вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците, не повече. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна. Така от една страна се гарантира лечението на усложнените пациенти с COVID-19, а от друга няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания, убедени са от БЛС и НЗОК. Дали обаче при по-мащабна ковид вълна броят на леглата ще е достатъчен при такова струкуриране е отделен въпрос.

Сербезова: Тежък коронавирус прекарват 5% от хоспитализираните

Само при пет на сто от хоспитализираните заради коронавнирусната инфекция заболяването протича тежко. Това каза министърът на здравеопа...

Освен това, се увеличават цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус (това лечение е с механична вентилация), а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лв. на ден (без апаратна вентилация).

Здравноосигурените лица пък ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID-19, ще получават заплащане за тази дейност. И още: лекарите ще могат да издават на пациентите електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19.

От БЛС казват и, че имало "сериозен ръст" в плащанията за детските кардиохирургични пътеки, но не уточняват числата - те са в анекса, който предстои да бъде публикуван в Държавен вестник. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също са част от договореностите по Анекса на НРД.

С анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18-годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание.

Министър Меджидиев: Няма аз да правя големите реформи в здравеопазването

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи своя екип и приоритетите в работата на ръководеното от него ведомс...

ОЩЕ: Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com