Професор Иво Петров: В България още няма епидемия от коронавирус

17881
Професор Иво Петров: В България още няма епидемия от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Както по критериите за епидемиите, така и по критериите на другите европейски страни, случаите на заразени с коронавирус в България не са много.

Формално погледнато, в нашата страна все още нямаме епидемия. Надявам се, че няма и да има. Тенденцията у нас определено е благоприятна. Това каза професор Иво Петров, национален консултант по кардиология, в интервю за „Монитор“.

Гумените ръкавици може да застрашат здравето ви

В разгара на пандемията от коронавирус и наложените правила за защита, много хора носят не само защитни маски, но и медицински гумени р...

Как да повишим имунитета си в грипния сезон

"Изглежда ние, българите, имаме вече изграден колективен имунитет. За това имаме много примери през последните двадесет-тридесет години.

В България нямаше епидемия нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип. Всички тези инфекции, които се развиха епидемично в много страни в света, у нас не предизвикаха епидемия. Имаше само отделни случаи, които по никакъв начин дори не успяха да достигнат броя на тези от обичайния грип. Така наречените сезонни настинки бяха много повече от останалите инфекции.

Аз не съм вирусолог и епидемиолог, но тъй като не малко инфекции оказват влияние върху сърдечно-съдовата система, ми се налага да познавам до известна степен и тази материя. “ казва проф. Иво Петров.

Ето как някои страни се борят успешно с коронавируса без крути мерки

Учени описаха имунната реакция на организма срещу коронавируса

Австралийски учени описаха начина, по който човешкият организъм отговаря на новия коронавирус (COVID-19), съобщи Reuters. Това се опред...

Според него това най-вероятно се дължи на факта, че генетично сме много разнообразни. Освен това ние сме доста по-затворена страна от останалите европейски държави. Част от Европейския съюз сме, но не сме толкова посещавани като Италия, Испания, Франция например.

„Освен това стриктното спазване на имунизационния календар за опасните инфекции и по-специално за туберкулоза дава добър ефект. Дължи се на така наречения бактериум на французите Калмет и Герен. Това са хората, създали бацил, сходен на този на туберкулозата, но не предизвиква заболяване, а само създава имунитет. Всъщност такъв е и принципът на създаването на всички ваксини – в организма се вкарва агент, който не предизвиква инфекция, но в същото време стимулира нашия имунитет да произвежда антитела“, обяснява професорът.

По думите му произведената в България БЦЖ ваксина е една от най-добрите в света и това го признават авторитетни чуждестранни специалисти. Милиони човешки животи в цял свят са спасени благодарение на нея, включително в Индия и Африка. Световната здравна организация също я признава за изключително добра.

Как да се защитим от коронавирус при излизане от къщи

„Ние сме един от най-големите производители и снабдители на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества. Вече има доказателства, че БЦЖ ваксината е не само превантивно средство срещу туберкулозата, но и има и добър противотуморен ефект. Няколко международни проучвания доказаха, че ваксинирането с нея предпазва от някои видове ракови заболявания. Вероятно поради стриктното спазване на имунизационния календар в България тя предпазва и от други инфекции.

Проф. Иво Петров: Заради коронавируса, изпускаме другите болести

Малко прекалено сме се концентрирали в една посока и сме загубили поглед върху сърдечно-съдовите заболявания или раковите заболявания,...

„Има медицински доказателства, според които нивото на имунитета при ваксинираните с БЦЖ е на по-високо ниво както спрямо специфичния ефект срещу туберкулозата, така и спрямо неспецифичния срещу всички останали причинители с различна структура от тази на тъканите, които точно нашият имунитет познава като свои“, казва Иво Петров.

Според него може би това е една от причините - като се наложи картата на разпространението на COVID-19 в Европа и тази на извършените БЦЖ ваксинации, да се види, че те съвпадат като ръкавица. Страните, в които се е спазвал строг имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са много по-малко. В Испания и Италия, например, въпросният календар не е задължителен, а е препоръчителен. Нещо повече, в Италия и САЩ дори не се препоръчва ваксинирането срещу туберкулоза.

Интересно изключение е Португалия, чиито имунизационен календар е приблизително като този в Източна Европа и се прилага БЦЖ ваксината. Независимо, че по манталитет хората там си приличат с испанците, границите са отворени, обичаите и климатът са едни и същи, сред португалците има много по-малък брой инфектирани с COVID-19. В Испания тази ваксина е препоръчителна и реално там няма създаден колективен имунитет. Освен това не само броят на заразените, но и броят на починалите е десетки пъти по-малък в Португалия, обяснява професорът.

Можете да следите случаите на коронавирус в България и по света в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com