Само 1 от 5 българи с финансиране за лечение в чужбина

16295
Само 1 от 5 българи с финансиране за лечение в чужбина

Едва всеки пети българин, който е поискал да се лекува в чужбина, е получил средства от здравното министерство. Това сочи справка на ведомството за миналата година. Общо 233 молби за лечение зад граница са постъпили в здравното министерство през 2012 г., предаде Стандарт нюз.

Болните, които са получили финансиране, пък са били 49. Причината за отказите е, че според комисията, която разглежда молбите, хората могат да се лекуват и у нас. Това обаче невинаги е така. Например в България се правят трансплантации, но на практика органи няма и хората чакат с години.

Връщат пациенти от белодробната болница в Пловдив

По седем пациенти дневно връщат от пловдивската Белодробна болница „Кудоглу" заради недостиг на легла и увеличения брой болни пре...

Средствата, които ведомството е изразходвало за лечението на възрастни в чужбина през миналата година, са били 1.5 млн. лв. Най-честите диагнози, за които хората са кандидатствали за лечение зад граница, са рак на окото и на мозъка. Другата основна група са били точно желаещите за трансплантации. Според наблюденията на комисията желаещите за лечение в чужбина намаляват с годините. Според фонда за лечение на деца и здравната каса обаче желаещите за лечение в чужбина се увеличават.

През миналата година в касата помощ за лечение зад граница са потърсили 143-ма души. От тях 84 са били одобрени за финансиране. Отказ е даден само на 22 души, а останалите са били пренасочени към здравното министерство или фонда за деца. През  2010 г. в касата е имало едва 89 молби за лечение в чужбина. Бюджетът за лечение в чужбина на институцията за тази година е 57 млн. лв. През миналата той е бил 38 млн. лв.

Броят на децата, които искат да се лекуват зад граница, също расте главоломно. Само за последните три години желаещите са се увеличили почти три пъти. През 2010 г. молбите са били 299, а през миналата - 837. Фондът за лечение на деца обаче е и най-щедър. През 2012 г. е изпратил 715 деца зад граница или почти всички желаещи. Изразходваните пари за лечение са били 10 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване