Шефът на "Хели Мед Сървиз": Саботират доставката на медицински хеликоптер

3020
Шефът на "Хели Мед Сървиз": Саботират доставката на медицински хеликоптер
Снимка: БГНЕС

"Вероятно сте разбрали, че има подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за обявяване на обществената поръчка за доставка на хеликоптер (HEMS) под наем и т.н. Всичко това е абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж и да не бъде доставен този така необходим хеликоптер, който трябва да спасява човешки животи и да продължаваме да бъдем единствената държава в ЕС без HEMS". Това написа в профила си Георги Гвоздейков – управител на държавната фирма "Хели Мед Сървиз" ЕАД.

Според него обществото ни е докарано до такава степен на "безхаберие, злоба и омраза, че на никой не му пука за това".

Законът за обществените поръчки позволява да бъде подадена жалба от всяко заинтересовано лице, а "Заинтересовано лице" е всяко лице, което има или е имало интерес от получаването на определена обществена поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение.

Интересно е какво се случи и #КОЙ подаде жалбата срещу решението за откриване на обществената поръчка в КЗК.

И следват странностите.

Първо, жалбата е подадена от фирма "Уилинк" ЕООД, която не извършва дейност.  Тоест, тя е неправоимаща да спира поръчка. Тя не е заинтересовано лице, защото не упражнява каквато и да било дейност, камо ли предоставяне на лизинг на и/или опериране с поне едно въздухоплавателно средство осигурено с медицинско оборудване. Тя е неправоимаща да участва в поръчка не само като тази, а изобщо. Тя има съвсем различна дейност от предмета на поръчката, но въпреки всичко това КЗК образува производство по жалбата й.

Справка в Търговския регистър сочи, че подателят на жалбата "Уилинк" е собственост трима французи (Дидие Мулен, Венсен Тебо и Франсоа Букийон) и 40-годишна българка (Александра Талева-Льомоан), омъжена за французин, като тя притежава 90% от капитала.

Създадена е през 2013 от Стив Емануел Жулиен Льомоан с дейност отдаване на аудио-визуална техника под наем, техническо обезпечение на семинари и други събития, търговия със стоки и услуги, търговско представителство, посредничество.

За последно през 2017 г. "Уилинк" е имала оборот от 25 000 лева, в следващата година той е едва 2 хиляди лева. През 2019-та отчита само загуба от 1000 лева, без никакви приходи. За 2020-та управата на дружеството е подало декларация пред Търговския регистър, че не е извършвало дейност. След това вече годишни финансови отчети не са подавани.

До май месец 2016 г. е имало социално осигурен във фирмата само един човек, от тогава насам - нито един. Със здравна осигуровка няма осигурен служител откак съществува, сочат публичните данни. 

И сега вторият, още по-странен факт.

Процедурата за хеликоптер на лизинг е открита на 16-ти декември м.г. Срокът за обжалване изтича 10 дни след 14-дневния срок, в който възложителят има право да прави корекции в документите. Тоест, на 9-ти януари т.г.

Жалбата на "Уилинк" е подадена два дни по-късно - на 11-ти януари. И вместо да я отхвърли дори само на това основание, КЗК образува производство по нея.

Без да адвокатстваме на Георги Гвоздейков, той е прав – тази поръчка се саботира.

Имаше достатъчно силни аргументи да се постанови отказ за образуване на производство по тази жалба, за да не се спира поръчката.

Справка в Централната автоматизирана система сочи, че от "Хели Мед Сървиз" даже са отворили офертите на двамата кандидати. А това се е случило именно заради изтеклия срок за обжалването.

Actualno.com многократно алармира за този проблем със Закона за обществените поръчки, който позволява всеки да се нарече "заинтересовано лице". Вижте тук:

https://www.actualno.com/society/33-godishna-samotna-majka-blokira-pytni-porychki-za-nad-200-miliona-news_1775757.html

https://www.actualno.com/society/zastrahovateli-s-pochti-nulev-kapital-blokiraha-obshtestvena-porychka-za-44-mln-lv-news_661882.html

https://www.actualno.com/economy/kuhi-firmi-blokiraha-porychki-za-200-miliona-leva-za-reket-li-news_671007.html

https://www.actualno.com/smolyan/prodavach-na-koli-i-motori-blokira-porychkata-za-gkpp-rudozem-ksanti-na-stojnost-174-mln-lv-news_679348.html

https://www.actualno.com/targovishte/50-godishna-ovcharka-ot-antonovo-blokira-4-porychki-za-356-mln-lv-news_661413.html

https://www.actualno.com/economy/mjarkata-sreshtu-zloupotreba-s-jalbi-po-obshtestveni-porychki-ne-dejstva-news_719652.html

https://www.actualno.com/economy/jurnalistka-blokira-porychki-nad-878-mln-leva-no-ne-podava-oferti-news_694841.html

https://www.actualno.com/yambol/s-edin-udar-djado-ot-jambol-blokira-porychki-nad-338-mln-lv-news_694658.html

https://www.actualno.com/starazagora/firma-s-2-lv-kapital-blokira-obshtestvena-porychka-za-44-mln-lv-v-tri-oblasti-za-pytishta-news_660267.html

https://www.actualno.com/society/kzk-poslusha-70-godishen-s-chisto-nova-firma-i-blokira-pytni-porychki-za-nad-338-mln-lv-news_703491.html

https://www.actualno.com/plovdiv/firma-na-kipyrska-ofshorka-blokira-porychka-na-api-za-nad-440-mln-leva-news_710509.html

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com