"Застрахователи" с почти нулев капитал блокираха обществена поръчка за 44 млн. лв.

4449
"Застрахователи" с почти нулев капитал блокираха обществена поръчка за 44 млн. лв.
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Двама "застрахователи" - един от Стара Загора и един от Чирпан - са блокирали в петък (23 февруари) току-що разблокирана обществена поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на обща стойност 44 363 981 лв. Тя е за рехабилитация на отсечки в територията на областите Смолян, Кърджали и Благоевград, информира кореспондeнтът на Actualno.com.

Фирма "Зара брокер" е дружество с ограничена отговорност (ООД). Съдружниците в нея (32-годшният Станимир Каратанев от Чирпан и 48-годишният Димчо Димов от Стара Загора) са влезли с по 1 лв. капитал и са я регистрирали на 12 септември 2016 г. В Търговския регистър дружеството е вписано със застрахователна дейност. Адресът на „офиса“ е в старозагорски апартамент.

АПИ: Няма сигнали за бедстващи или закъсали хора по пътищата

Нямаме никакви сигнали за бедстващи или закъсали хора. Това заяви инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция &bd...

Жалбата им в Комисията за защита на конкуренция е подадена ден след като АПИ я рестартира заради предишната жалба – на „Пътна маркировка“ ЕООД. Тя също е регистрирана в Стара Загора, също е с 2 лева капитал, също няма никаква строителна дейност, не е вписана и в Камарата на строителите. И най-важното, тя също е недопустима да участва в процедурата.

Другото общо между тях е, че според Закона за обществените поръчки, те са правоимащи да обжалват и да спират процедури за възлагане, заради твърде широкия обхват на т. нар. заинтересовани лица.

Първата жалба до КЗК бе на „Пътна маркировка“ и тя спря временно процедурата по възлагане. И понеже антимонополния орган не образува производство, на 22 февруари (четвъртък) от АПИ с решение №12 съобщиха за удължаване на срока за подаване и отваряне на офертите. Плануваната за отваряне на предложенията нова дата бе 27 февруари.

На 23 февруари (петък) обаче – ден след обявлението, в КЗК постъпва жалба именно срещу това обявление с №12. Има и искане да се наложи временна мярка „спиране на процедурата“.

„До всички заинтересовани лица: С настоящето Ви уведомяваме, че на 23.02.2018 г. е подадена жалба до Комисията за защита на конкуренцията, чрез Агенция „Пътна Инфраструктура“, с която се иска временна мярка "спиране на процедурата". Предвид настъпилото обстоятелство и на основание чл. 203, ал. 3 от ЗОП всички действия по процедурата спират до влизане в сила на: 1. определението, с което се отхвърля искането за временна мярка, или 2. решението по жалбата, ако е наложена временната мярка“, сочи последното съобщение на АПИ.

АПИ обещава до края на 2020 г. да изгради част от магистралата между Видин и Ботевград

До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-слож...

Така за кратко време вече втори пет фирми с по два лева капитал блокират една и съща обществена поръчка за определяне на изпълнител за строителството на три обекта.

В първия лот 24 са пътни участъка в област Смолян с обща дължина над 27 км. Единият започва от края на магистралата в Смолян, през кв. „Каптажа“ до изхода на града. Вторият е от село Стойките, през Широка лъка до кръстовището при входа за Девин. Прогнозната стойност обектите е 23 272 164 лева без ДДС.

Вторият лот 25 е в област Благоевград с дължина почти 12,3 км. Започва от пресечката между София и Кулата за град Мелник, преминавайки през селата Спатово, Хотово, Лозеница и стига до Мелник. Пределната му стойност е 7 368 660 лв. без ДДС.

Третият лот 25 е с дължина над 26 км. в Кърджалийска област. Започва на 55 метра от кръгово кръстовище в областния град и стига до началото на Хасковска област. След Кърджали, пътят преминава през селата Жинзифово, Чилик и Мъдрец. Предвидената за неговото изграждане сума е максимум 13 723 157 лв. без ДДС.

При посещението си в Смолян министърът на регионалното развитие Николай Нанков преди дни заяви, че се готви промяна в Закона за обществените поръчки относно обхвата на заинтересованите лица.

Фирма с 2 лв. капитал блокира поръчка за 44 млн. лв. в три области за пътища

Старозагорската фирма „Пътна маркировка“ с 2 лева капитал и с нулев опит в строителството спря поръчка за 44 363 981 лв., о...

По закон заинтересовано е всяко лице, „което има или е имало интерес от получаването на общества поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com