Фирма на кипърска офшорка блокира поръчка на АПИ за над 440 млн. лева

4534
Фирма на кипърска офшорка блокира поръчка на АПИ за над 440 млн. лева
Снимка: АПИ

Фирма от Пловдив, собственост на кипърска офшорка, блокира поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ на стойност почти 445 млн. лв. без ДДС.  

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по жалба на „Тракия билд“ ЕООД срещу разяснение на АПИ по инженеринговата поръчка за автомагистрала „Струма“, участък „Крупник – Кресна“ (ляво платно с дължина 13,2 км и прилежащите пътни възли).

Справка в Търговския регистър сочи, че „Тракия билд“ е еднолична собственост на Сикинос Трейдинг Лимитид – Кипър, а сегашният управител на дружеството в Пловдив е Найден Найденов. Откакто фирмата е вписана – през 2012 г., ежегодно сменя управителя си. 

От 2016 г. „Тракия билд“ е подала в КЗК пет жалби, не е спечелила нито една, съответно обаче е успявала да ги блокира за определен период от време, обжалвайки и на по-висша инстанция.

Справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки сочи, че досега тази фирма няма нито един договор за обществена поръчка. В Камарата на строителите дружеството е вписано с изпълнен само част от един строителен обект, който му е бил превъзложен от „ПСТ Груп“ ЕАД – реконструкция на част от уличната мрежа на град Раковски.

Блокирани са поръчките за зимно поддържане в цялата страна

Блокирани са обществените поръчки за пътно поддържане – превантивно, зимно, текущо и аварийно, в цялата страна, без изключение, п...

Проблемът е, че на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и на контролираните от тях лица се забранява пряко или косвено участие в обществените поръчки по ЗОП, независимо от характера и стойността на обществената поръчка, включително и чрез гражданско дружество/консорциум, в което участва дружеството. Това сочи чл. 3 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, променен през 2016 г. Тази забрана не се прилага, ако дружеството, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, е местно лице за данъчни цели на държава - страна по Споразумението за държавните поръчки на Световната търговска организация, както и на държава, с която Европейският съюз има сключено двустранно споразумение.

Въпреки неопитността на дружеството с капитал 1000 лева да изпълни такъв обем строителна дейност и да докаже това пред възложителя, въпреки че цялата фирма като съвкупност е заложена в Първа инвестиционна банка по два договора на обща стойност 25 млн. лв. (справка – Търговски регистър), не става ясно как Комисията за защита на конкуренцията е приела, че тази фирма е заинтересовано лице, което е задължение на жалбоподателя да докаже пред КЗК, за да бъде образувано производство.

Жалбата е подадена на 3 декември т.г., а производството по нея е образувано след два дни – на 5 декември.

Ден по-късно – на 6-ти декември, Агенция „Пътна инфраструктура“ информира заинтересованите лица, че във връзка с тази жалба, с която е поискана временна мярка „спиране“ на процедурата, и образуваното по нея производство, всички действия по процедурата спират до влизане в сила на определението, с което се отхвърля поисканата временна мярка или решението по жалбата, ако тя бъде наложена.

Припомняме, че процедурата за възлагане на АМ „Струма“, участък „Крупник – Кресна“ е обявена на 31 август. Габаритът на пътя, който трябва да се направи в участък от 13,2 км е Г10.50 - с две ленти за движение с ширина 3.5 м, водещи ивици по 0.25 м и два банкета с ширина 1.5 м. При надлъжен наклон над 4% ще бъде направена и трета лента за товарните автомобили. Достъпът до трасето ще бъде осигурено през 3 пътни възела:

Кметът на Тутракан: Участници в обществени поръчки ни извиват ръцете

За предизвикателствата пред кметовете на неголеми български общини разговаряме с Димитър Стефанов. Той е втори мандат кмет на община Ту...

- Пътен възел „Полето“, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София.

- Пътен възел „Мечкул“, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София.

- Пътен възел „Стара Кресна“, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София.

В този участъка ще бъдат построени 3 тунела - „Симитли“ (с дължина 211 м), „Ракитна“ (1 135 м) и „Стара Кресна“ (1 052 м). Те ще бъдат с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Ще бъдат изградени и 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 броя надлези и подлези.

Обектът се финансира със средства от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и държавния бюджет на Република България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com