Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

15565
Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей
Снимка: Archaeological Park of Pompeii

В район IX, който заема централната част на Помпей, археолозите са открили внушителна банкетна зала с елегантни черни стени. Те са украсени с фрески на митологични теми и сцени от времето на легендарната Троянска война.

ОЩЕ: Изображение на Аякс от Троянската война е открито в потопен древногръцки град

Големият древен римски град Помпей, който е погребан под многометров слой пепел и пемза в резултат на изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл.н.е., се е превърнал в истинска археологическа съкровищница от XVII век, която представя на изследователите нови изненади всяка година.

Тази седмица в древноримския град са открити зашеметяваща фреска на Елена от Троя и няколко други впечатляващи произведения на изкуството, изобразяващи сцени от гръцката митология. Археолозите казват, че стенописите са сред най-хубавите, открити в руините на древния обект.

Митични гръцки фигури като Елена от Троя са изобразени на високите черни стени на голяма банкетна зала. В едната се вижда как бог Аполон се опитва да съблазни жрицата Касандра. Нейното отхвърляне според легендата води до пренебрегването на нейните пророчества.

ОЩЕ: Теракотени фигурки от древния култ към богинята Кибела са открити в Помпей

Трагичната последица е разказана във втората картина, в която принц Парис среща красивата Елена – съюз, за който Касандра знае, че ще ги обрече на гибел в последвалата Троянска война.

„Изглежда, че залата е била декорирана малко преди изригването на Везувий. Изглежда, че стенописите са едни от последните произведения на изкуството, правени в обречения град“, пише The Times.

Стенописите, оказва се, не са в традиционен стил и изглежда, че зографите са "направили нещо ново". Може би това е било най-новата и последна артистична мода в Помпей. Почти пълният мозаечен под на залата включва повече от милион отделни бели плочки, отбелязва BBC.

ОЩЕ: Учените разкриха ужасната смърт на жителите на Помпей

Гръцкото влияние е било силно в Помпей, оставяйки своя отпечатък върху изкуството, архитектурата и дори религията на града. Римляните възприели гръцкия пантеон на боговете и Помпей не бил изключение. Жителите почитали Зевс, Хера, Атина и други гръцки божества заедно с римските.

Наскоро пищна фреска, изобразяваща митологични гръцки брат и сестра, беше открита по време на разкопки в руините на Помпей. Все още запазила цветовете си след повече от 2000 години, картината е сред няколко фрески, открити по време на реставрационни работи около имението на Къщата на Леда.

„Сред декорациите в стил IV, които покриват задните стени, се откроява митологична картина, изобразяваща Фрикс и Хела, бягащи на овена на Златното руно“, съобщават от Археологическия парк „Помпей“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com