Естественият имунитет срещу Ковид работи добре, но има неизвестни (ВИДЕО)

13968
Естественият имунитет срещу Ковид работи добре, но има неизвестни (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Ако човек е боледувал от "първия Омикрон" (BA.1) или от BA.2, има около 76% вероятност изобщо да не се зарази с BA.5. Това показват данните от мащабно проучване в страната с най-ваксинираното население в Европа – Португалия. Те са публикувани в New England Journal of Medicine.

Изследването е наистина изключително богато, но трябва да бъдат взети предвид някои фактори:

1. Първо, оценката е направена на база естествен имунитет – т.е. само преболедуване. В Португалия това е възможно, защото при секвениране се определя дали разболял се човек е бил ваксиниран или не. Това става като се определи дали е развил антитела срещу един от четирите протеина на коронавируса – N. При ваксинация антителата са насочени към протеина S – т.нар. шипчест протеин.

2. Второ, проучването е на база де факто цялото население в Португалия, като са правени съпоставки с всички по-известни варианти на вируса досега – уханския, Алфа (британския), Делта (индийския) и разновидностите на Омикрон. При това сравненията са правени по групи - ако си боледувал даден вариант или ако не си, какво се случва при среща с BA.5.

3. Трето – изследователите предупреждават, че трябва да се има предвид, че вълната на Омикрон (BA.1 и BA.2) стана факт в много по-кратък период преди вълната на BA.5, отколкото другите вълни. Дори периодите между уханската вълна и вълната Алфа, между Алфа и Делта и между Делта и Омикрон бяха по-големи, отколкото между Омикрон и BA.5. Това е важно, защото трябва да се има предвид, че с времето антителата след преболедуване (и ваксинация) намаляват. С други думи, със сигурност има влияние след колко време организмът се среща с коронавируса отново, след като е преболедувал, след като е ваксиниран или след като е преболедувал/ваксиниран или ваксиниран/преболедувал.

Българските данни: Почва ли имунитетът от ваксините срещу тежък Ковид да намалява?

Омикрон и появяващите се нови негови генетични линии може да влияят все повече върху имунитета, придобит след ковид ваксина. Това може ...

4. Четвърто – данните не дават яснота каква е защитата срещу тежко протичане на болестта, ако все пак си се заразил повторно, след като си преболедувал.

И все пак – португалските данни сочат, че 76,8% е вероятността да не се заразиш изобщо с BA.5, ако си карал BA.1 и BA.2. Процентът пада до 64,5 на сто, ако си боледувал варианта Делта, 58,8 на сто ако си боледувал Алфа и 55,7 на сто, ако си боледувал уханския вариант. При това тези данни са на база дори т.нар. скрита заболеваемост – случаи, в които си заразен, но нямаш симптоми и съответно случаите не влизат в тази статистика. За Португалия сметката е, че това са 29,2% от всички случаи.

По отношение на повторното заразяване – авторите на проучването са категорични, че случаите, при които си боледувал от BA.1 или BA.2 и си се заразил с BA.5 не са мнозинство. Тоест, повечето хора развиват имунитет. Има обаче усещане, че има много повторни случаи на заразяване, защото BA.1, BA.2 и BA.5 заразиха най-много хора досега спрямо другите варианти на SARS-CoV-2. Затова и като абсолютен брой случаите на повторно заразяване са много, макар че като процент са малцинство, обясняват изследователите.

ОЩЕ: Регистрираха първия случай на зараза с коронавирус, ХИВ и маймунска шарка едновременно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com