Огнища на ХИВ инфекции прогнозират военни конфликти

7280
Огнища на ХИВ инфекции прогнозират военни конфликти
Снимка: Getty Images / Guliver

Учени изясниха, че избликът на епидемии на ХИВ винаги се предшества (с интервал пет години) от кръвопролитни вътрешнополитически конфликти, става ясно от статия в PLoS One.

Предишните изследвания за връзката на ХИВ с въоръжените конфликти са давали противоречиви резултати.

Медиците се научиха да гонят ХИВ от клетките

Американски вирусолози се научиха да карат ХИВ, скрил се в клетките на тялото след серия антивирусни терапии, да ги напуска и да се "пр...

За да внесе яснота по този въпрос, епидемиологът Марк Лурие от американския университет Браун събрал максимум статистически данни за ХИВ/СПИН в 36 страни от тропическа Африка за 1990-2012 г. и ги съпоставил с хронологията на войните и мира във всяка държава.

Установено било, че в мирни времена броят на случаите на ХИВ расте (с 2,1 нови случая на зараза на 1000 души годишно) в продължение на пет години преди началото на конфликта (с този термин учените обозначават въоръжени сблъсъци, в които загиват повече от 25 души).

Но непосредствено в годините на конфликта показателят на честотата на заболяванията намалява с 0,07 случая (на хиляда души). Колкото по-кръвопролитен бил конфликтът, толкова по-малко нови случая на ХИВ се фиксирали на територията на страната.

Тази закономерност действа независимо от други фактори (икономическо развитие, приток на бежанци, общоафриканската динамика на епидемията от ХИВ).

18-годишно момиче живее 12 години с ХИВ без лекарства

Първият в историята случай на дълготрайна ремисия без лечение на пациент с вроден ХИВ е регистриран във Франция. Уникалността на случая...

Авторите на статията отбелязват, че съкращаването на темповете на разпространение на ХИВ по време на бойни действия може да бъде само статистически ефект – работата на медицинските служби е затруднена и по-трудно се води мониторинг.

Засега обаче не ясно как точно тези процеси си влияят един на друг, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно