X
 
 

Откриха връзка между футбола и деменцията

1517 0
photo of Откриха връзка между футбола и деменцията
Снимка: Pixabay.com
Бившият английски национал Крис Сътън обвини президента на Асоциацията на професионалните футболисти Гордън Тейлър в това, че е предал играчите, след като проучване показа връзката между футбола и деменцията.

Припомняме, че изследване на Университета в Глазгоу разкри, че бивши професионални футболисти са почти три и половина пъти по-склонни да починат от невродегенеративни заболявания от останалото население по света. Докладът, публикуван в понедленик, бе упълномощен от Футболната асоциация на Англия и Асоциацията на професионалните футболисти и оценен от медицинските досиета на 7 676 мъже, играли професионален футбол в Шотландия между 1900 и 1976, предаде БГНЕС.

Мозъкът работи най-добре през есента

Силата на човек може да варира от сезон до сезон, но пикът на когнитивната активност е през есента. Това посочват резултатите от проучв...

Тейлър бе строго критикуван за липсата на действия по проблема, по-специално от семейството на бившият нападател на Уест Бромич Албиън Джеф Асъл, чиято смърт през 2002 от хроничен травматичен енцефалит, бе свързван с постоянните удари с глава на тежки кожени топки.

„Потвърждението, че има връзка между футбола и деменцията не ме успокоява, а ме ядосва“, сподели Сътън в колонката си във вестник Daily Mail. „Ядосан за хора като баща ми, Майк, и други бивши футболисти, които умират по най-ужасния и унизителен начин. Ядосан за бъдещите поколения, които също ще страдат от това, защото това изследване закъсня с 15 години“.

Според Сътън проучването е трябвало да се проведе след смъртта на Асъл през 2002. „Асоциацията на професионалните футболисти, ръководена от Гордън Тейлър, имаше дълг да се грижи за своите членове. Те ги предадоха. Баща ми, бивш играч на Норич, страда от хроничен травматичен енцефалит – дегенеративно заболяване на мозъка, причинено от повтаряща се травма на мозъка. Той е на 75 години и за първи път разви симптоми на деменция, когато все още не беше навършил 60“, добави още Сътън.

Дъщерята на Джеф Асъл, Доун, която участва в кампании след смъртта на баща си, за да намери повече отговори за проблема, заяви, че е била „изумена“ от резултатите на проучването.

Депресията влияе пагубно на мозъка

Депресията води до по-бързо остаряване на мозъка. Това са установили учени от Йелския университет. По този начин депресията влияе на па...

„Моето цялостно усещане е, че съм изумена от резултатите, независимо че моето собствено изследване и инстинкт водеха към сериозен проблем. Няма да има поводи за празнуване. Това няма да върне баща ми, няма да върне други бащи и съпрузи. Знаехме, че татко не може да е единственият. Просто искахме да намерим отговор на проблема“, сподели тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители