Стареенето има три етапа, установиха изследователи

6764
Стареенето има три етапа, установиха изследователи
Снимка: iStock

Учените от Станфордския университет разказват за три етапа на стареенето на човека. Статията на специалистите е публикувана в научното издание Nature Medicine.

В резултат на мащабно изследване, в което били изучени кръвните анализи на 4263 души на възраст от 18 до 95 години, е установено, че съществуват три етапа на стареенето. При тях в белтъците на кръвната плазма настъпват забележителни изменения.

Разкриха как тютюнопушенето ускорява стареенето

Добрата новина за хората, които планират да спрат пушенето е, че само две седмици след изпушването на последната цигара кожата ви започ...

Според учените първият период на „узряване“ на организма завършва на 34 години. След това възрастови изменения настъпват на 60 и 78 години. Изследователите се надяват, че новият подход към изучаването на стареенето в бъдеще ще доведе до разработката на ефективни препарати за борба с възрастовите заболявания.

По-рано диетолози назоваха авокадото, спанака и рибата за тайната на младостта на мъжете след 50 години. Според хранителния консултант Рейчъл Файн. „Фолиева киселина и магнезий, лутеин и бета-каротин са само част от основните хранителни вещества против стареене“, обяснява експертът.

Биолог изброи ранните признаци на деменцията

Кандидатът на биологичните науки Семьон Голощейкин изброи ранните признаци на деменцията пред руското радо Sputnik. По думите му признаци на бъдеща деменция може да бъде забравянето, а също цяла редица от умерени когнитивни нарушения - като неспособност за концентрация, планиране, снижаване на нивото на абстрактно мислене. В момента се водят дискусии за това, че загубата на слух може да е един от ранните признаци на болест на Алцхаймер, както и един от рисковите фактори за нейното възникване, уточнява специалистът.

Голощейкин подчертава, че причини за деменция могат да бъдат невродегенеративни разстройства, травми на главата, някои инфекции, метаболитни нарушения, недостиг на някои витамини. Той добавя, че болест на Алцхаймер и церебрална атеросклероза се явяват най-честите причини за възникването на този синдром.

Причините за ранното стареене - как да се предпазим

Какво е гликация, какви са причините за по-бързото остаряване и как да се предпазим от появата на бръчици възможно най-дълго ще разбере...

Биологът отбелязва, че с днешна дата лекарите все още не познават ефективни начини за лечение на деменцията. Затова е необходимо навреме да се започне нейната профилактика. По думите му за намаляването на риска от развитие на деменция помагат изучаването на чужди езици и активното общуване. СЗО препоръчва поддържането на умерено ниво на физическа активност, редовно трениране на когнитивните навици с помощта на игри и хобита, които изискват интензивно участие на паметта и логиката.

„Има препоръки за използването на различни хранителни добавки, но тяхната ефективност и целесъобразност все още се дискутират в научната общност“, казва Голошейкин.

По-рано благотворителната организация за изследване на деменцията в Обединеното кралство заяви, че болестта засяга все повече хора на 40 години. Лекарите посочват ранните симптоми на болестта на Алцхаймер. За първи тревожен знак може да се считат проблеми със зрението, поради които пациентът придобива трудности при разпознаването на обекти. Друг признак е афазията – състояние, когато човек не може да намери правилните думи, за да предаде това, което иска да каже.

 

Наистина ли на 60 сме по-щастливи, отколкото на 30?

В човешкия живот има два пика на щастие: първият настъпва на 23 години, а вторият – на 69. Това е установил Ханес Шванд от Лондон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно