Разкриха неочаквана тайна на младостта и дълголетието

18720
Разкриха неочаквана тайна на младостта и дълголетието
Снимка: Fotorech / Pixabay

Недохранването защитава организма от болести и стареене, пише норвежкото издание Forskning, като се позовава на екип учени.

Както обяснява американският биолог Мичъл Лий от Вашингтонския университет, става дума за основополагащ биологичен механизъм за регулиране на процеса на стареене. Лий и колегите ѝ са изследвали катогенната, нискобелтъчната и разтоварващата диета, периодичното гладуване и храненето с ограничаване по време. И установили неочаквана тайна на здравето и младостта.

Изследователката отбелязва, че периодичното гладуване е било тествано върху животни и е дало многообещаващи резултати. Освен това животът на мишките по време на експеримента се удължил от диета, имитираща гладуване. Учените смятат, че по време на гладуване има инхибиране на протеина mTOR. Изследванията показват, че гладуването, диетите с ниско съдържание на въглехидрати и от време на време строго постене могат да доведат до по-дълъг и по-здравословен живот.

Според Лий предстои учените да изучат връзката на гладуването с възрастовите изменения.

По-рано руски учен назова храненето, менталното здраве и физическите натоварвания за тайните на дълголетието. Според геронтолога и доктор на биологичните науки Алексей Москалев от Руската академия на науките тайната на дълголетието се състои от три съставки и ако се придържате към тях, можете да доживеете до дълбока старост.

Първата е храненето. Геронтологът съветва да се намалят бързите въглехидрати в диетата: сладкиши, сладкиши, бяла захар, пълномаслено мляко и бял ориз. Москалев съветва да се избягват пържени храни, като два пъти седмично в менюто се включат риба и морски дарове.

Втората тайна на дълголетието е физическата активност. „Аеробиката за поне 30 минути на ден ще позволи да се снижи спадът на такъв маркер за стареене като максималната консумация на кислород. Занимавайте се с бавен джогинг, бързо ходене, танци, плуване или спорт на открито “, казва Москалев и добавя, че е необходимо да се тренира и равновесието, а също да се правят тренировки за разтягане.

Третият компонент на дълголетието е психичното здраве. То според експерта може да се засили с помощта на медитация, разходки сред природата, музика, филми и книги. Специалистът също така съветва да не забравяме за съня - седем до осем часа на ден.

Друг руски диетолог – Олга Лозовая - посочва видовете храни, които ще помогнат на тялото да остане в тонус и да изглежда по-младо. Тя съветва да се ядат пълнозърнести храни или дори пуканки. Диетологът обръща специално внимание на високото съдържание на протеини в менюто. За да забавите намаляването на мускулната маса, трябва редовно да консумирате протеини, поне 30 грама пилешко, риба или боб дневно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кои са най-полезните чайове за черния дроб
Кои са най-полезните чайове за черния дроб

Черният дроб играе ключова роля в нашия организъм. Той не само обработва всичко, което консумираме, но и елиминира ненужното от нашето тяло. Здравето...