Върховният съд на САЩ решава дали заплахите във Facebook са реалност

65952
Върховният съд на САЩ решава дали заплахите във Facebook са реалност

Върховният съд на САЩ ще се занимае с дело за заплахи със смърт, публикувани във Facebook, за да реши дали те трябва да бъдат обект на съдебно преследване или трябва да се приемат като свобода на изразяване, предаде БГНЕС.

Деветимата съдии ще разгледат случая с Антъни Елонис от Пенсилвания, който е осъден на 4 години затвор и три години изпитателен срок за това, че е пускал във Facebook заплахи срещу бившата си съпруга. Те са били отправени под формата на рап песни. Върховният съд ще реши дали трябва да има доказателства за намерение, за да бъде издадена осъдителна присъда за заплахи. Защитата на Елонис твърди, че той никога не е имал намерение да посегне на живота на бившата си съпруга.

Според адвокатите при липса на каквото и да е било доказателство за такова намерение, забраната на такива послания нарушава свободата на изразяване, която е гарантирана от конституцията. В случая с Елонис жена му го напуснала и отвела двете им деца, а след това той изпаднал в депресия и го уволнили от работата му в увеселителен парк. Последвали множество заплахи срещу жена му. Елонис казва, че се вдъхновил от текстовете на белия рапър Еминем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com