Христо Грозев: Руските олигарси вече знаят, че Путин е по-слаб и търсят съюзници сред силоваците

38648
Христо Грозев: Руските олигарси вече знаят, че Путин е по-слаб и търсят съюзници сред силоваците
Снимка: Getty Images

Още през 2018 г. се появи информация, че поне двама австрийски агенти може да са работили за руското разузнаване. Независимият разследващ журналист и шеф на изданието Bellingcat Христо Грозев е разследвал тази история, но сега се оказва, че от своя страна австрийците също са го следили по поръчка на Кремъл. В интервю за канала "Популярная политика“ българският журналист разказа какво на практика означава това. Той сподели също и интересна информация за положението на руската армия на фронта в Украйна, както и за отслабването на властта на Путин и броженията сред руския елит.

Христо Грозев разказва, че преди година и половина е разследвал дело за бягството на германско-австрийския бизнесмен Марсалек, който изчезна с около 4 млрд. долара собственост на IT компания – един от лидерите на германския пазар. Самият Марсалек е бил в управлението на въпросната компания, чието значение за Германия Грозев сравнява със значението, което има една NOKIA за Финландия или Skype за Естония.

"Човекът изчезна, всички започнаха да го търсят, ние също и в крайна сметка го открихме. Проследихме бягството му от Германия през Австрия и после до Минск, където той пристигна с частен самолет, после някъде изчезна, но пък ние отбелязахме по същото време два самолета с руския държавен флаг, които пристигнаха тогава. След известно време го откриха вече немски журналисти, които получиха информация от своите помощници, че Марсалек е някъде в Подмосковието. Ние продължихме да търсим не само него, но и неговите съучастници, и се оказа, че част от съучастниците му са от австрийската ФСБ. Този случай замря - арестуваха единият от тях, а вторият избяга в Саудитска Арабия или Дубай, не помня вече".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пети руски губернатор подаде оставка в днешния ден 

"Но какво бе по-интересното около този случай?", продължава Христо Грозев. „Тези австрийски служители на ФСБ са предавали на Марсалек поверителна информация, включително за това как върви случаят "Скрипал". Тоест, той е имал вътрешна информация за това какво отровно вещество е открито ("Новичок", разбира се) и с какви доказателства разполагат британците. Всички тези данни Марсалек ги е имал, срещал се е с някакви свои руски приятели и им е предавал цялата информация. Така че ние разследвахме този случай, в който има замесени австрийски служители, бивши агенти на ФСБ. И изведнъж, след година и половина, разбирам, че не само аз съм ги разследвал, но и те са ме следили. Това е абсурд. За мен беше голям шок да разбера, че докато аз съм седял някъде тихо и съм ги наблюдавал, то и те са ме смятали за важен герой в тяхното разследване".

Ето какво още става ясно от интервюто:

"Популярная политика": Доста е сложно да се осъзнае. Ние вярваме, че европейските агенции уж действат в интерес на своите граждани. Австрийското ФСБ на теория би трябвало да те защитава, а не да те следи и да се опитва да открадне информация от теб. Как може да бъде корумпирана такава голяма европейска разузнавателна служба?

Христо Грозев: Това не трябва да ни учудва, защото информация, че австрийската ФСБ е корумпирана, се появи още през 2017 г. Благодарение на тази информация американското разузнаване изключи Австрия от всички свои доклади, които даваше на своите приятелски държави. Някъде през 2017 г., това е годината, когато на власт в Австрия беше популистка, крайнодясна партия, която получи пари от Кремъл - през този период се смени ръководството на местната ФСБ. И очевидно новото ръководство беше някак приятелски настроено към Русия, към Кремъл. В същия период американското разузнаване получи информация, че там има пробойна, че изтича информация. Австрия беше изолирана, не я канеха на нито една европейска среща на разузнавателните общности и агенции. Точно тогава тези хора най-вероятно са били вербувани. Аз видях с очите си кореспонденцията по делото срещу тези двама бивши служители. Ден след съвместното ни разследване на отравянето на Алексей Навални, старшият от двамата служители праща на младшия линк към нашето разследване и му пише: "Ето за този автор трябва да се намери всичко, което може". Младшият офицер пита: "А кой е той въобще?". "Той е много сериозна заплаха за нашата кауза и нашите приятели." Тоест в тази кореспонденция те изобщо не крият, че имат приятели, с които имат обща кауза. Разбира се, става въпрос за Кремъл. От други материали по делото става очевидно, че каузата е и финансово обезпечена.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо на Путин вече не му е до спецоперации (ВИДЕО) 

"Популярная политика": Наистина ли те наричат кремълските си куратори "нашите приятели“? Мислех, че това се използва само в лошите шпионски филми. Христо, важен въпрос. Мислиш ли, че те просто са те следили или са искали да те убият?

Христо Грозев: Мисля, надявам се, че задачата е била само да ме следят. Не мисля, че бивши или действащи австрийски спецназовци или дори шпиони биха приели поръчката лично. Но това не е толкова важно, защото ако те са давали информация за мен на ФСБ, тогава ФСБ може да е използвала тази информация, за да ми направи нещо. Така че това е голямо престъпление, наказуемо е по законите на Австрия, това е незаконно извличане на информация с помощта на специализирани средства. Понеже те не просто са ме следили на улицата. Те са се обърнали към колеги, които работят в службите, за да получат информация за мен, взели са домашния ми адрес, разбрали са къде ходят децата ми на училище, къде е семейството ми като цяло. Интересното тук е, че някъде по това време аз започнах да получавам заплашителни писма от германски "журналист", който работи за Russia Today и "Спутник" в Германия. Той, под легендата, че пише книга за мен, започна да ми задава много странни въпроси. По-скоро предупреждения: "Искам да знам защо харесваш този ресторант, в който ходиш всеки петък със съпругата и децата си на вечеря?" или "Има психотерапевт до теб на същия етаж". И това съвпада по време приблизително с момента, в който австрийските служители на ФСБ са започнали да се интересуват от мен.

"Популярная политика": Моля, сподели с нашите зрители върху какво работи Bellingcat в момента, свързано с войната в Украйна? Някаква вътрешна информация, информация, която не е достигнала до нас или ако е достигнала, сега е по-добре разработена от разследващите експерти?

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бен Уолъс: Всички професионални военни би трябвало да са ужасени от поведението на руската армия 

Журналистът Христо Грозев: Путин има желание да ескалира напрежението в Украйна

Русия започна мащабни военни учения в Черно море и Крим на фона на дипломатическо напрежение между Москва и редица западни столици. Как...

Христо Грозев: Публичната част от това, което правим, публикуваме ежедневно. Вече има хиляди случаи на военни престъпления или това, което смятаме, че ще бъде военно престъпление, след като съдът го оцени. Що се отнася до непубличната част от нашите разследвания... Няма да говоря за това, защото всеки ден получаваме все повече и повече нови данни. Не бих искал това да спре. Затова трябва да намерим точния момент, за да имаме хем достатъчно данни, хем войната да не е свършила, за да покажем какво се случва в реално време.

Нашите разследвания вървят по три основни направления. Първо: какви ресурси все пак са вербували руските ФСБ и ГРУ в Украйна, на какви хора и организации са разчитали в началото на тази неуспешна за Русия война. Второ: кой дава и защо такива неточни инструкции за ракетите, така че те да убиват все повече невинни хора - това е изключително високоточно оръжие, ако мога да цитирам руските власти. Но по някаква причина те умишлено или не водят до смъртта на цивилни. Разследваме кой точно програмира тези ракети. Трето: получихме много голям архив от оплаквания от майки, сестри, съпруги на руски войници и офицери, които се оплакват от случващото се вътре в руската армия. Огромен брой наборни военнослужещи са били изпратени абсолютно нелегално във войната, а след това са били притиснати да подписват договори със задна дата, за да се прикрият последствията.

"Популярная политика": Христо, за 78-те дни на войната бе трудно постоянно да държим фокус върху случващото се на територията на Украйна. Вярно ли е усещането, че ситуацията се е успокоила малко и че битките вече не са толкова ожесточени, колкото доскоро? Или се заблуждаваме и боевете сега не са по-малко, отколкото преди 2-3 седмици? Как е в действителност?

ВИЖТЕ ОЩЕ: Путин с обръщение към украинците по случай 77-та годишнина от Победата над нацизма 

Христо Грозев: Темпото действително се забави и това беше предвидимо. Това прогнозираха дори хора като Гиркин (Игор Гиркин, бивш министър на отбраната на признатата единствено от Русия сепаратистка Донецка народна република – бел.ред. ), който имаше всички основания да иска бърза победа за Русия. Но и той започна да предупреждава преди 2 седмици, че темпото занапред ще бъде много по-бавно. А темпото е бавно, защото дори да се съсредоточим само върху една фронтова линия – на югоизток и изток, тогава пак има проблем с огромната загуба на най-качествените офицери и войници на Русия. Това, което остана сега, това не са десантчиците, които бяха изпратени в началото - те наистина бяха унищожени от украинската армия. Качеството както на офицерите от средно и по-ниско ниво, така и на самите войници вече е много по-ниско. Те не могат да се борят с много по-мотивираните защитници. Напротив, сега украинската армия си връща позициите. Между другото, тук е много интересно, че дори прокремълските канали, тоест каналите на наемниците, които понякога казват истината, за разлика от официозите на Кремъл, потвърдиха, че украинските батальони са успели да проникнат за кратко на руска територия в Белгородска област. Украинците получават нова военна техника и това увеличава шансовете им за победа.

На Путин не се съобщава за пораженията на руската армия в Украйна, твърди Христо Грозев (ВИДЕО)

Обръжението на руския президент Владимир Путин не му предоставя пълната информация за хода на инвазията в Украйна. Това заяви Христо Гр...

"Популярная политика": Христо, а вярно ли е, че се готви заговор сред руските елити и олигарси срещу Путин? Разбирам прекрасно, че не можеш да споделиш нещо секретно, но много пъти си казвал, че има брожения, че сте подслушвали разговори как се оплакват един на друг...

Христо Грозев: Никога не съм казвал, че се готви заговор. Много е важно да правим разлика между това, което знаем, и онова, което предполагаме. Знаем, че има недоволство и дори сарказъм към Путин, че думите му вече не се приемат насериозно. Но дали това ще се превърне в активен саботаж или в пуч, тук може само да се гадае.

"Популярная политика": А какво може да превърне броженията в активен саботаж? Тоест какви фактори трябва да са налице?

Христо Грозев: Първо личната цена, която ще платят. И те вече започват да я плащат, защото дори хората от силите за сигурност вече търсят къде да си купят долари, къде да изпратят близките си. Така че те сега са заети да решават екзистенциалните си проблеми, но след това най-вероятно ще трябва да помислят и как да решат големия проблем в дългосрочен план. Олигарсите, за мен е очевидно, че са загубили всичко, така че те ще търсят съюзници сред силите за сигурност. Това е естествен процес, както беше и преди в Русия - сега царят е по-слаб, опитва се да изглежда страшен, но всъщност е по-слаб. И когато целият елит, включително силоваците, разберат, че царят е слаб, най-вероятно ще се опитат да го сменят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю