Инж. Иван Алексиев: Договорът за изграждане на национална детска болница не е бил замразен 

7100
Инж. Иван Алексиев: Договорът за изграждане на национална детска болница не е бил замразен 
Снимка: БГНЕС

Днес беше публикувано обявлението на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД за избор на инвеститорски контрол и строителен надзор с прогнозна стойност 900 000 лева без ДДС. Припомняме, че на 2-ри април миналата година здравното министерство подписа договор с ДЗЗД "Детско здраве" за инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Сумата по договора е 77,8 млн. лв. без ДДС (или 93,4 млн. лв. с ДДС). Участници в консорциума са три фирми от компанията на "Главболгарстрой“.

Първоначалният замисъл беше новата болница да се построи върху съществуващата недостроена сграда, която се намира до Александровска болница. След обществен натиск обаче и след намесата на премиера Бойко Борисов се реши сградата да се събори и да се изгради напълно нова.

Допълнително беше решено също да се създаде търговско дружество, чиято задача да е изпълнението на този договор. Правата и задълженията по него му бяха прехвърлени от държавата на 1-ви октомври 2020 г. с тристранно споразумение – между МЗ, дружеството и консорциума. В същото време в Търговския регистър, поради незнайна причина, фигурират две дружества с наименование "Здравна инвестиционна компания за детска болница".

За да внесе разяснение по изпълнението на този обект с национално значение Actualno.com потърси за интервю инж. Иван Алексиев – изпълнителен директор на дружеството, което след споразумението се явява възложител на обекта.

Г-н Алексиев, "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД обяви днес обществена поръчка за инвеститорски контрол и строителен надзор. Защо чак сега се стартира тя, при положение, че договорът за инженеринг (строителство и проектиране) на детската болница е факт още от 2-ри април миналата година, а строителство не може да се започне преди да са избрани надзор и контрол?

Защото договорът за инженеринг е между Министерството на здравеопазването и ДЗЗД "Детско здраве". Дружеството "Здравна инвестиционна компания за детска болница", създадено с разпореждане на Министерския съвет, е регистрирано на 8-ми септември 2020 г. Съответно от тогава последва набиране на капитал, регистрация, заседания и т. н. Тоест, мина известно време и чак на 1-ви октомври се подписа тристранното споразумение между Министерството на здравеопазването, ДЗЗД "Детско здраве" и "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. Чак тогава ние влязохме в правата и задълженията като заместваща страна на МЗ. Започнахме съответно веднага да подготвяме поръчката за инвеститорски контрол и строителен надзор. Фактически, от 1-ви октомври ние сме в ролята на възложител. Трябваше да бъде попитана съответно и Агенцията за обществени поръчки дали промяната на възложителя променя договора. В тази връзка на 17-ти февруари е пуснато обявлението, а днес то е публикувано в електронния регистър. Наследявайки един такъв договор, трябваше ръководството, Съветът на директорите да се запознае какво е необходимо като действия - обемно-планировъчно градоустройство, съгласуване, поредица от срещи с МРРБ, за да видим каква е процедурата, защото заявявайки на някой, че той ще изпълнява инвеститорския контрол, трябва да бъде привързан към договора за инженеринг във връзка с крайния резултат. Същото важи и за надзора.

Притеснявате ли се, че няма да успеете да финализирате поръчката, докато на консорциума им приключи фазата на проектирането, защото реалната работа на терен ще започне след това, а срокът за проектиране им свършва в края на април?

Не е точно така, защото до 1-ви октомври реално договорът не е изпълняват поради невъзможност на двете страни. На практика договорът започва да тече малко по-късно.

Тоест, бил е замразен за няколко месеца?

Не е бил замразен. По-скоро, едната страна е задължена по договор да преведе аванса, а другата - да започне да проектира след получаването му, а това не е било факт допреди дружеството да бъде регистрирано. Финансите минават през нашето дружество, капиталът за неговото изпълнение е в него. Тоест, МЗ не е имало как да им плати. Не е притежавало средствата.

Откакто дружеството е носител на този договор има ли плащания по него?

Аванс е платен веднага. След като наследяваме договора и имаме капитал, веднага сме внесли аванс и е започнало действието му.

А променян ли е той като стойност?

Не. Договорът по поръчката е качен на сайта на МЗ, там е качено и споразумението, в което се казва, че носител на правата и задълженията по него са на "Здравна инвестиционна компания за детска болница".

В споразумението не е посочена промяна на стойността, но не предстои ли да бъде направена, тъй като в първоначалния вариант трябваше болницата да се рехабилитира съществуващата сграда, а впоследствие беше решено тя да се събори? Това не носи ли опция за промяна в стойността, а и за други промени в договора?

Не. Тъй като договорът е на инженеринг, в заданието пише, че проектът е примерен. Тоест, всеки, който е участвал в този търг за строежа, е знаел, че трябва да направи една болница с определен брой клиники, да осигури с определен брой легла, като квадратура, площ и взаимовръзка. Тук изобщо не се споменава дали е рехабилитация. Всеки си е направил сметка доколко може да се ползва сградата или не. Даже протестиращи в началото твърдяха, че за да се събори и да се направи наново, ще струва 60% по-евтино. Сега твърдят обратното - че това водело до оскъпяване. В момента ние правим конструктивно обследване. Трябва да знаем какво е състоянието на сградата и това се изпълнява по договор. Като специалист, докато не съберем цените, видовете работи, в никакъв случай не мога да кажа примерно 60% по-скъпо, по-евтино. При това говорим за милиони, не за малки суми.

А конструктивно обследване не се ли прави на сграда, която предстои да се рехабилитира, а не на такава, която предстои да се събаря?

Винаги се прави конструктивно обследване. Сградата е съществуваща, това е факт. За да бъде издадено строително разрешение, независимо какво ще правиш по нея, трябва да имаш обследване. Как ще я събориш без да знаеш какво премахваш!? То е и опасно. Трябва да знаеш елементи, количества, технология на изпълнение.

Кога се предвижда събарянето?

В очите на хората изглежда събаряне, но по същество е реконструкция. Тоест, премахването на конструктивни елементи и замяната им с нови - е реконструкция, когато си на мястото на съществуваща сграда. Първо трябва да излязат резултатите от конструктивното обследване. Правят го във специалисти във ВИАС, възложено им е от ДЗЗД "Детско здраве". В момента сме в градоустройствени процедури по вход-изходи, достъп на вода, ток и др. Пуснал съм искания до всички институции и дружества, от които зависи осигуряването им. Когато имаме тези неща и се разработи идейният проект, може да се пристъпи към работа на строежа. В момента сме направили оградата, подготвили сме рампи, съгласуване със Столична община, извозване на отпадъци, временно строителство, мобилизация на площадка, фургони. Това ни е временната организация. Строителният надзор ще ни потрябва, когато имаме идеен проект и започнем да разработваме технически проект. Одобряването му ще е в МРРБ, тъй като обектът е национален.

При положение, че цената и сроковете не са променяни, откога трябва да се приеме за начало на проектирането, чийто срок е 13 месеца?

Договорът си запазва сроковете, но това са графици, които се преутвърждават в работна фаза.

А ние като гражданско общество от кога трябва да считаме началото на проектирането, за да проследим и изпълнението му след време?

13-тият месец се пада октомври-ноември. От 1-ви октомври може да приемете за начало на проектирането. Със сигурност тогава ще има утвърден технически проект. Много по-рано обаче ние ще имаме идеен проект, който ще бъде разгледан, одобрен и представен на обществеността. Медицинската гилдия ще го разисква. Това е всъщност основата на проекта. Най-важното е болницата да бъде максимално добра. Не отричаме визията - как ще изглежда. Тя, при всички положения, ще изглежда добре. Най-важното е да могат всички взаимовръзки между клиниките да се съгласуват с водещите специалисти в България. Имаме пулмология, хирургия, сърдечно-съдова клиника, онкология, лаборатории - множество клиники и лаборатории. Всичко това трябва да е така подредено, че да отговаря не само на законовите изисквания в България, а и да бъдат най-съвременните. В момента, знаете, детската хирургия е на Пирогов, пулмологията е на "Александровска", детската болница бул. "Aкадемик Иван Евстратиев Гешов" 11, детската онкология е в ИСУЛ. Това е голяма разпокъсаност, а ние говорим за национална детска болница, в която ще се лекуват най-тежките случаи. Неслучайно новият английски посланик се интересуваше от нея заради Ливърпулската и Лондонската болница, тъй като Фондът за лечение на деца е пращал пациенти и там. Те се интересуваха какво ще се изгради, защото на практика лечения, които са провеждани там, ще могат да се правят тук. Всъщност много от хората си мислят, че това едва ли не ще е санаториум. Не, това ще е изключително професионална болница с най-много специалисти и лаборатории за детско здраве. А не, както сега, едно дете от хирургията да бъде карано да го приеме друг екип от онкологията, а оттам да бъде връщано другаде. Немаловажно е и това, че когато децата станат на 18 години - ако то е било диабетик или епилептик до 18 години, трябва да бъде прехвърлено в другата възрастова група и това прехвърляне да не става инцидентно. Ще се изгради система за наблюдение на хроничните заболявания. Замисълът е много добър и дано успеем да постигнем нещо, което ще е добър пример. Работим за това.

В споразумението се визира и създаването на обществен съвет?

Той е към Министерството на здравеопазването. Ние даваме постоянно данни, постоянно се отчитаме и към здравното министерство, и към Агенцията за контрол на публични предприятия.

Пак в споразумението е отбелязано, че трябва да не се прилагат разпоредбите на договора, където пише, че финансирането за проектирането е осигурено от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това значи ли, че осигурено финансиране от 500 000 евро е загубено?

Не, това отпадна, но е извън нас. По тази схема няма финансиране, средствата са осигурени изцяло от държавата.

Защо в Търговския регистър са вписани две дружества с еднакво название "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, с тази разлика, че едното е държавно предприятие, но са с различен булстат, едното е вписано на 26-ти август, другото на 8-ми септември?

Действащо е дружеството от 8-ми септември, защото то не е държавно предприятие. Създадено е по новия закон, приет от 2020-та година - Закон за публичните предприятие. То е търговско дружество. Предприето е действие за заличаване на вписаното от 26-ти август още през октомври месец, но не можем да пришпорваме съда. Съдът трябва да излезе с решение още на първа инстанция, тъй като то е реално несъществуващо. Там са написали управител, аз съм изпълнителен директор, държавно предприятие се създава с устав, а ние нямаме устав. За да не караме Агенцията по вписванията да прави корекции и да стане объркване, регистрирахме друго дружество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю