Политолог: Конспирация е, че американското разузнаване стои зад Пригожин (ВИДЕО)

9063

Преди малко повече от 48 часа Евгений Пригожин със своята частна армия Вагнер превзе контрола над щаба на армията и ключови съоръжения в град Ростов на Дон след това пое към Москва.

Владимир Путин нарече това метеж, преврат, предателство... Билетите за всички полети от Москва се изчерпиха за минути. След няколко разговора по телефон с медиация на Лукашенко походът на справедливостта спря, всичко утихна, Пригожин бе помилван, а войниците му обявени за герои, поканени в редовната руска армия.

Километрична опашка от бойни машини и свирепи хора се отправиха към Москва. Свърши ли войната? Пригожин ли ще е новият Путин? Само трик ли е това за дислоциране на войски? Защото в последствие - нечувано помилване и на Пригожин и на войските му, а в последните 24 часа всички се питат: Къде е Пригожин?

Какво видяхме?

По темата в Студио Actualno е гл. ас. д-р Икрен Иванов от Катедра "Политология" в СУ "Климент Охридски".

Още: НА ЖИВО: Войната в Украйна и ситуацията в Русия след опита за метеж

"Тук става дума за три политически реалности - първата политическа реалност е, че вече започваме да виждаме пукнатините в руската политическа система. Такива пролуки започват да се обособяват, защото виждаме, че има хора, които искат сфери на влияние вътре в Русия и тези сфери на влияние все повече се дистанцират от руския президент. Втората политическа реалност е, че на този етап обаче нямаме основание да говорим за трайна промяна на политическата формула на властта в Русия, защото историята сочи, че откритите преврати в руските и съветските история са малко. Повечето са неуспешни и за да се случи нещо наистина голямо в Русия необходимо да станем така да да станем свидетели на революция от рода на Отомврийската. За да направи нещо такова на Пригожин щеше да му трябва подкрепата на военните, на разузнаването и на хората. Просто такава е руската култура. Тя евразийска по своя характер. И третият прочит, третият елемент от цялата епопея, която видяхме, е че всъщност това, което направи Пригожин не беше насочен толкова срещу самия Путин, колкото срещу Сергей Шойгу и Валери Рерасимов", обясни д-р Иванов.

"Ако видим действията на Пригожин и тези на Шойгу, ще видим, че без елитните части, които Пригожин доскоро командваше, Русия нямаше как да постигне този успех срещу украинците. Украинците имат изключително високо технологични оръжия, които им връщат в момента Съединените щати и Западна Европа", каза още той.

По думите му това е просто един опит да има промяна в руското военно ръководство" и този опит не бе насочен срещу Путин, друг е въпросът, че самият руски президент го изтълкува по друг начин".

"В последно време се появиха едни такива конспиративни теории за това, че американското разузнаване стои зад Пригожин. За мен това са пълни конспирации", категоричен е политологът.

Диалогът между Путин и Пригожин

"Обикновено когато става дума за такива хора, мотивацията се свежда до две неща - пари и его. Пригожин от самото начало води фронта, докато хора като Герасимов правят стратегии, които стратегии не работят и така всъщност стъпките на руското командване се разминават с онова, което правят елитните части, което създава противоречие вътре в самото командване.

А що се отнася до посредника, както вие казахте Лукашенко, аз смятам, че Лукашенко има други политически амбиции. На този етап просто изчаква, за да види какво се е случило с Москва. В крайна сметка на територията на Беларус вече има тактическо ядрено оръжие, което не е без значение".

Инсценировка?

"Не мисля, че става въпрос за инсценировка. Най малкото, което е, защото ако ставаше въпрос за инсценировка, Пригожин още щеше да е на фронта. Докато ние виждаме, че Путин де факто го пенсионира", смята смята д-р Иванов.

Инсценировка беше онова изявление на Путин, в което той говореше, че може да избухне революция като тази през 1917 година. Такова нещо не може да се случи в момента в Русия, защото няма предпоставки. Той го каза просто за да консолидира общественото мнение около себе си. Факт е, че Путин напусна Москва, отлетя за Санкт Петербург. Факт е, че ние не знаем какво се случи през тези 24 часа изобщо в Кремъл, така че едва ли става въпрос за инсценировка. Това ще се докаже най-добре от бъдещите действия на руския президент. Но разузнаването е зад Путин, той във всеки един момент има информация за това кой говори против него и какво говори за него. Защо ще му е необходимо на Путин да инсцинира бунт и то с човек като Пригожин, който е с войниците си и знае какво се случва. Някак си ми звучи нелогично".

"Не съм сигурен, че един човек като Пригожин с ядрени копчета в ръцете си, би бил по-добре от Путин", категоричен е политологът.

Според него политиката на Путин цели възкресяване на Съветската империя, "но истината е, че външнополитическите доктрини на руския президент са много по-различни от тези на СССР. Те са неоевразийски. Фактът, че единствено САЩ очакваха война в Украйна, говори, че Западът много подцени онова, което Путин мислеше през цялото време".

Цялото интервю с д-р Искрен Иванов гледайте във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю