72,57% от българите са "за" електронното гласуване при близо 97% обработени протоколи

3217
72,57% от българите са "за" електронното гласуване при близо 97% обработени протоколи
Снимка: Thinkstock

На въпроса на националния референдум "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" 72,57% от избирателите са отговорили с "Да". Това става ясно от резултатите от националното допитване при 96,65% обработени протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Същевременно 27,43% от гласувалите са дали отрицателен отговор на въпроса.

Електронното гласуване - яростен вик за нормалност!

Хък-мък, ала-бала, народът показа достатъчно активност на националния референдум, за да не стане невалиден. И преобладаващо гласувалите...

Към 17.00 часа в изборния ден на 25 октомври избирателната активност е била 31,50%. Тъй като активността на гласуване на избирателите е по-ниска от тази на последните парламентарни избори (48,66%), решението от него няма да има силата на закон и да влезе в сила веднага.

Но при преодоляна границата за избирателната активност от 20% въпросът за електронното гласуване ще трябва да се реши от депутатите в Народното събрание. По закон това трябва да се случи в 3-месечен срок.

При почти 100% от обработените протоколи в чужбина става ясно, че българите извън страната категорично подкрепят с "Да" въпроса на референдума за електронното гласуване. 92% от българите зад граница са гласували „за" електронното гласуване, а 7,94% са гласували с „не", сочат данните.

 

Референдумът не се оказа особено интересен за българите в САЩ

Ниска избирателна активност се отчита на гласуването за референдума в Съединените щати. Към 11 часа сутринта по Източното Крайбрежие в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com