И фалшиви подписи не помогнаха да се касира вотът за общински съветници във Варна

5563
И фалшиви подписи не помогнаха да се касира вотът за общински съветници във Варна
Снимка: БГНЕС

Два протокола, в които има фалшиви подписи, не се оказаха достатъчни за касиране на изборите за общински съветници във Варна, информира в. "Сега".

Преразглеждането на резултата бе поискано от 18 жалбоподатели, сред които индивидуални кандидати, БСП, АБВ, "Живот за Варна" и други партии и коалиции. Оказа се, че два от подписите в протокол от секция 187 са фалшиви, както и шест при секция 115. Фалшификацията е потвърдена от графологична експертиза. Съдебният състав, председателстван от Елена Янакиева, обаче потвърждава изборния резултат. От публикуваното решение е видно, че съдиите не считат неверните подписи като причина за касация, защото спорът е за малко на брой бюлетини, а и подправянето на парафите не прави протоколите невалидни.

Общински съветник на ГЕРБ в Червен бряг пребил жестоко двама

35-годишен мъж е бил пребит от общински съвет. Става въпрос за Йордан Чеков, който разказа пред Нова телевизия, че е бил натикан в авто...

За секция 115, където са отчетени 18 невалидни бюлетини, съдът мотивира решенията си така: "Видно от протокола броят на избирателите в тази секция е 893. Констатираните недействителни гласове са отчетени не за някой или някои от кандидатите, а изцяло като празни бюлетини или бюлетини, в които е гласувано за повече от една листа. Поради това не може да се установи еднозначно вотът на избирателя". Съдът приема, че ако сметне протокола за недействителен, ще бъдат отнети гласове от жалбоподателите и ще ги ощети. А също и че протоколът в крайна сметка касае гласове, които са твърде малко на фона на избирателната квота, при която се разпределят мандатите (2285 гласа).

Отделно от това съдът е счел, че полагането на подписи от хора, които не са членове на секционната комисия, е равносилно на липса на подписи, но заключава, че отсъствието им не прави протокола невалиден. В това си съждение магистратите се позовават на Изборния кодекс. Установяването на фалшификаторите пък е сметнато за "ирелевантно за целите на това административно производство". Друго интересно заключение на варненския съд е, че повторно броене на бюлетини може да има само след спор между членовете на секционната комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com