Изненада - ДПС не рекламирало в телевизия на Пеевски

6578
Изненада - ДПС не рекламирало в телевизия на Пеевски
Снимка: БГНЕС

Одитът на Сметната палата относно кампанията за местните избори показа интересна гледка по отношение на медиите и кои политически субекти кои медии са предпочитали, за да отправят посланията си към избирателите. Всички посочени суми са с ДДС.

Телевизии и радиа

ГЕРБ и ДПС - с похарчени милиони само от субсидии за местните избори

3,5 млн. лева – това е сметката на ГЕРБ за тазгодишния местен вот според публикувания отчет на Сметната палата. Тези пари са дошл...

Съгласно официалните отчети, в bTV реклами на политически послания са пускали Реформаторският блок, ДПС, Движение 21, ЕНП. Реформаторите са похарчили почти 190 000 лева за „аудио-визуални произведения и технически услуги“. ДПС са дали почти 20 000 лева, а Движение 21 – малко над 8 000 лева.

Реформаторите и ДПС са основни играчи и в политическата реклама в каналите на Нова Броудкастинг Груп, където водещ телевизионен канал е Нова телевизия. Реформаторският блок е хвърлил за „излъчване на клипове и репортажи“ почти 70 000 лева, а ДПС са дали малко над 17 000 лева.

Дарик радио, което също е в медийната група на Нова телевизия, също е било платформа на широка политическа реклама – АБВ, БСП, ГЕРБ, БДЦ, ВМРО, ГЕРБ, ДПС, НФСБ, СДС (Реформатори). Повечето кампании са за трицифрени суми, но има и по-апетитни – 36 000 лева за една кампания от АБВ, БДЦ също за една кампания е дала почти 12 000 лева, БСП пък е хвърлила 50 000 лева, ГЕРБ има и единична кампания от 21 600 лева.

Българската национална телевизия (БНТ) също взема огромен пай от политическата реклама. Само ГЕРБ е дала 90 000 лева за общо три кампании, горе-долу толкова има и Реформаторския блок, но за 16 кампании. БСП има 16 кампании, но доста по-евтини – общо около 45 000 лева. ДПС е дало на националната телевизия за реклама около 30 000 лева.

Доста добър приход бележи и Канал 3 – новата медийна придобивка на Делян Пеевски. Преди изборите точно Канал 3 беше сочена за рекордьор по привлечени средства. Отчетът на телевизията показва, че ГЕРБ са ѝ дали малко над 29 000 лева, БСП са платили 36 000 лева, а БДЦ т.е. бившите хора на Бареков имат една голяма кампания за 24 000 лева плюс още четири по-малки. ДПС не е рекламирало в телевизията.

Една от двете пийпълметрични агенции у нас обвини БНТ в нагласяване на поръчка

Една от на практика само двете компании за измерване на пийпълметрични данни в България – Nielsen, официално отказа да участва в ...

Партийната телевизия на НФСБ – СКАТ, е обслужвала само партията на собственика си Валери Симеонов, с едно изключение – политическа реклама за ГЕРБ, на стойност 5000 лева. Иначе НФСБ е платила за политически кампании по СКАТ общо почти 135 000 лева.

Телевизия Bulgaria On Air също не може да се оплаче. Само АБВ и БСП са дали за политическа реклама по 18 000 лева, а ГЕРБ10 488 лева. Реформаторите пък са платили почти 7 000 лева.

Само една политическа кампания е пуснало радио К2, по-популярно с лицето си Илиана Беновска. Кампанията е за 6000 лева и е на ДПС.

Интернет медии

От държавните канали впечатление правят хвърлените средства за политическа реклама в БТА. Там вече участие вземат ГЕРБ, БСП, АБВ, а Реформаторите имат само една кампания за 120 лева. Всъщност кампаниите на ГЕРБ, БСП и АБВ също са от по трицифрени суми всяка, с едно изключение – по 13 440 лева е платила всяка от трите партии за един пакет.

Реформаторите са похарчили най-много за предизборна медийна кампания

Реформаторският блок се оказа с най-скъпата медийна рекламна кампания по време на местния вот, показват окончателните данни от монитори...

Популярният със скандалните си разкрития сайт Frognews е бил платформа на две политически кампании – на ГЕРБ и БСП. И двете са „медийно отразяване“, а сумите са съответно 10 000 лева от партията на Бойко Борисов и 12 000 лева от БСП.

Доста добре котираният все още като трафик по Gemius Dir.bg е рекламирал АБВ, БСП, Реформаторите и Движение 21. АБВ са дали почти 8 000 лева, Реформаторите – 3500 лева, БСП – 2 392 лева, а Движение 21 – почти 11 000 лева.

От регионалните медии интересен е отчетът на вестник „Струма“, който е част от Нова българска медийна група на Ирена Кръстева, сайтът на която между другото не работи. В „Струма“ ГЕРБ са наляли за публикации над 10 000 лева, БСП са дали малко под 2500 лева, Движение 21 е платило 3000 лева, а Реформаторите – 2250 лева.

Actualno.com е собственост на медийна група „Уебграунд“ (Webground) и за местните избори представихме платено интервю с Марта Георгиева, кандидат за общински съветник на Реформаторите в София. За публикацията са платени 1200 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com