Нямало съществени различия между преброяването на гласовете в ОИК и ЦИК

3139
Нямало съществени различия между преброяването на гласовете в ОИК и ЦИК
Снимка: БГНЕС

Няма изненади и съществени различия при 100-процентното преброяване на гласовете така, както са в ОИК и в ЦИК. Това заяви пред БНР Румяна Сидерова, член на Централната избирателна комисия (ЦИК) и отговаряща за Столичната избирателна комисия.

Тя обясни, че в момента върви повторното въвеждане на резултатите при нас. "Трябва да е ясно на избирателите и на слушателите, разбира се, че при действието на този кодекс, окончателните резултати се дават от ОИК, а ние сме само едно контролно въвеждане. При контролното въвеждане от първия тур съществени разлики в резултатите не бяха открити в тази част, която касае гласовете, подадени за отделни кандидати, партии и коалиции", каза тя.

Цветанов похвали ПФ и АБВ, нахока РБ

В тази кампания имаше много неискреност от страна на Реформаторския блок. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на пред...

Сидерова обаче заяви, че има допуснати "операторски грешки" при въвеждането на предпочитанията или преференциите. "Засега в момента предстои ЦИК да направи анализ на тези грешки. Този анализ открива, че при наличието на толкова огромно количество по числа и цифри, които се въвеждат в протоколите и след това в базата, неминуемо се допускат човешки грешки, които са несъзнателни", заяви Сидеров.

Няма хаос в НДК

Ситуацията около НДК, където на балотажа се предаваха изборните книжа в Общинската избирателна комисия-София, е спокойна рано тази сутрин, предаде БГНЕС.

Около 8.00 ч. дори загражденията около сградата бяха вече вдигнати. Още около 1.30 ч. снощи секционните избирателни комисии са предали протоколите си. Така тази неделя не бяхме свидетели на хаоса, който видяхме миналата седмица.

На някои места в страната са възможни нови избори

В две кметства в страната е възможно да се проведат нови избори. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио...

73 общински избирателни комисии са донесли досега протоколите си в Централната избирателна комисия, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. „Почти 100% от протоколите на секционни избирателни комисии са въведени в общинските избирателни комисии", каза тя.

Все ооще няма данни за активността, тъй като върви процедура по въвеждане на всички протоколи и в ЦИК.

На първия тур в зала „Арена Армеец“ в София хиляди участници в изборния процес бяха задържани буквално като заложници в течение на почти 1 ден. По-късно стана ясно, че председателят на Общинската избирателна комисия – София Диляна Иванова е подала оставка. Това се случи няколко часа, след като премиерът в качеството му на председател на ПП ГЕРБ настоял за оставката заради хаоса в „Арена Армеец”. На нейно място бе назначена Полина Витанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com