Сметната палата чака до месец отчетите на участниците в изборите

4964
Сметната палата чака до месец отчетите на участниците в изборите
Снимка: БГНЕС

В 30-дневен срок след изборния ден лицата, които представляват партиите, инициативните комитети или коалициите – участници в изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания.

За участниците, за които изборите, приключиха на първия тур, този срок изтича на 24 ноември, а за тези, които участват на втория тур – на 1 декември, напомнят от Сметната палата.

Балотаж за 21 населени места в Сливенско

В 21 населени места от община Сливен ще се проведе втори тур на местните избори за избор на кмет на община Сливен и кмет на населено мя...

Регистрираните участници в изборите за общински съветници и кметове в ЦИК са 84, от които 81 партии и 3 коалиции. Общият брой на участниците, регистрирани в ОИК са 991, от които 70 партии, 3 коалиции, 528 инициативни комитета, 424 местни коалиции.

Сметната палата обръща внимание, че отчети са длъжни да подадат представляващите на всички участници в изборите, дори когато тези отчети са „нулеви“, т. е. няма приходи и разходи за отчитане от предизборната кампания. В противен случай, съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

Отчетът трябва да е придружен с извлечение от банковата сметка, регистрирана за предизборната кампания на политическия субект, по която следва да постъпват приходите и да се отчитат разходите за кампанията. Към отчета се прилагат декларации за произход на средствата, ако дарението от едно лице надхвърля една минимална заплата, както и декларации за собственост на безвъзмездно предоставените вещи. Средствата на кандидата или на член на инициативния комитет за предизборната кампания се отчитат в отчета на партията, коалицията или инициативния комитет. Към отчета се прилагат и декларациите за произход на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато средствата надхвърлят една минимална работна заплата.

Сметната палата ще публикува в ЕРИК отчетите на партиите, коалициите и инициативните комитети до 15-дни след изтичането на срока за представянето им.

В 49 населени места в Смолянска област ще има балотаж

В 49 населени места в Смолянска област ще има балотаж в неделя, 1 ноември по данни на Общинските избирателни комисии в 10-те общини в С...

Също в 30-дневен срок след изборния ден, доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламните агенции, както и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, трябва да представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител информация за предоставените услуги на партиите, коалициите и инициативните комитети. Информацията се предоставя по образец, утвърден от Сметната палата и публикуван на интернет страницата й.

След това Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в изборите (политически партии, коалиции от политически партии, местни коалиции и инициативни комитети), когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com