Ловеч и Требине подписаха Споразумение за сътрудничество

2174
Ловеч и Требине подписаха Споразумение за сътрудничество
Снимка: Община Ловеч

На 02.09.2021 г. се проведе среща между кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и кмета на гр. Требине, Босна и Херцеговина, Мирко Чурич, с цел финализиране на процедурата по подписване на Споразумение за сътрудничество между двата града. В нея участие взеха още общинският съветник от Ловеч Доротея Цанкова, председателят на градския съвет на Требине Драгослав Баняк, зам.- кметът и зам.-председателят на гр. Требине, вр. управляващият Посолството на РБългария в Сараево Никола Николов и Ана Николова, трети секретар.

В началото на срещата Чурич представи града и актуалните инициативи и проекти, които се реализират в момента. Град Требине има близо 30 хил. жители, в помощ на които са разработени редица социални програми, особено за подкрепа на младите семейства и децата. Кметът Чурич изтъкна две мащабни инициативи, с които се гордее администрацията на града, а именно основаването на т. нар. „Херцеговачка къща“, в която се предлагат местни продукти, и изграждането на напоителна система в помощ на земеделците на територията. Той изтъкна и туристическите предимства на града, като подчерта, че след пандемията с COVID-19, тази година е най-успешната за туристическия бранш.

Три нови социални услуги разкриват в Ловеч

Три нови социални услуги се разкриват в Ловеч с одобрението на Общинския съвет - Преходно жилище за деца от 15 до 18 години, Наблюдаван...

Г-жа Маринова също презентира Ловеч и посочи, че градът е известен с производството на мебели, велосипеди, облекла, домашен текстил, части за автомобили, месо и млекопреработвателните произвоства, занаятчийството и др. Изтъкна, че символът на Ловеч е Покритият мост, който е единствен по рода си на Балканския полуостров и е привлекателна туристическа дестинация. Двете страни се договориха, че са налице много области за сътрудничество - в сферата на културата, образованието, туризма и обмяната на опит в административното управление на градовете. Последва официална церемония по полагането на подписите върху Споразумението за приятелство и сътрудничество между двата града. От страна на гр. Ловеч документа подписа кметът г-жа Корнелия Маринова, а съгласно нормативната уредба в Требине, от името на града се подписа г-н Драгослав Баняк, председател на Общинския съвет.

Вр. управляващият г-н Никола Николов приветства финализирането на процедурата и установяването на партньорските взаимоотношения. Подчерта, че Посолството е било силно ангажирано с посредническата си роля в процеса и поздрави двете страни за решимостта да установят партньорски отношения. Той изрази надежда, че ще бъдат реализирани общи инициативи между двата града и увери, че Посолството остава на разположение за подпомагане реализирането на бъдещи съвместни инициативи. В заключение представителите на гр. Ловеч и гр. Требине постигнаха договореност следваща среща да бъде проведена в България на експертно ниво, в рамките на която да се обсъдят конкретни стъпки за реалното прилагане на Споразумението в областите на културата, образованието и туризма, както и възможностите за съвместно кандидатстване по европейски програми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч