Община Ловеч: Няма общински монопол върху погребенията, всички трябва да спазват законите

4220
Община Ловеч: Няма общински монопол върху погребенията, всички трябва да спазват законите
Снимка: община Ловеч

В Община Ловеч на 17 февруари 2022 г. беше дадена пресконференция по повод поредица неверни твърдения и внушения за БД „Обреди“ и безпрецедентен опит за натиск над органите на местната власт. Пред местни и централни медии кметът Корнелия Маринова отговори обширно и задълбочено на всички въпроси.

Тя очерта, че натискът се възприема като пореден опит за отклоняване на вниманието от важните теми, каквито са липсата на държавен бюджет (респективно общински), покачващите се нива на цените на стоки от първа необходимост и енергоизточниците. Относно обвинението в общински монопол върху погребенията беше показана справка за издадените препис-извлечения от акт за смърт за първи път за периода - 26.02.2021-13.02.2022 г. Починалите лица в град Ловеч, на които е издаден акт за смърт за първи път на основание на подадено заявление в ЦУИГ, се разпределят така:

Николай Нанков от ГЕРБ поиска повече пари за област Ловеч в бюджета

Народният представител от ГЕРБ Николай Нанков поиска допълнителни 51 292 916 лв. за област Ловеч в държавния бюджет за 2022 г. Ето как...

Частните траурни агенции имат 462 бр., близки и роднини са извадили 320 бр., а БД „Обредни дейности“ само 147 бр. Следователно за никакъв общински монопол не може да се говори, тъй като реалният процент на издадени препис извлечения от акт за смърт за периода 26.02.2021-31.12.2021 г. на БД “Обреди” е 14.15%.

Средната цена по погребение за селата е около 360 лева с ДДС и между 560 и 580 лева за град Ловеч. За административните актове, написани на лица, действащи неправомерно в общински гробищни паркове, кметът е категоричен, като попита:

„Не знам дали си давате сметка каква отговорност носим ние, ако се осквернят нечии тленни останки незнайно от кого и как, копаейки нерегламентирано? Дали си давате сметка, ако бъде извършено криминално погребение на човек - жертва на престъпление, кой носи отговорност? Собственикът, разбира се! Това не са излишни упълномощавания или да си намираме повод за спорове. Нещата опират до отговорности. Защото ако се случи нещо, виновен ще е кметът на населеното място и кметът на общината, понеже не са създали ред. След като не става с добро четене и познаване на закона, очевидно са необходими и санкции“, изтъкна кметът Корнелия Маринова.

Има много начини да се решат проблемите в нормален диалог в работни срещи, но трябва да се спазват законите и наредбите, стана ясно от позицията на общината.

Мащабен проект за преустройство на младежкия дом започват в Ловеч  

Договор за преустройство на младежкия дом в Ловеч подписа кметът на общината Корнелия Маринова. Предназначението на сградата ще бъде за...

В пресконференцията участваха още председателят на ОбС Петър Цолов, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, директорът на „Административно-правно и информационно обслужване" инж. Тони Паричев, директорът на БД „Обреди“ Таня Тинчева. кметовете на селата Радювене и Слатина Игнат Игнев и Ваня Стоянова.

Кметът Корнелия Маринова поднесе извинения към гражданите, че една тема, която е свързано с толкова много болка и тъга, се използва за атака срещу Общината и Общински съвет Ловеч

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Децата от община Тетевен изнесоха празничен концерт по случай Цветница и Лазаровден (СНИМКИ)

Децата от ДГ „Васил Левски“ в Тетевен наричаха за здраве и пресъздадоха обичая „Пейкуване“

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч