Вицепрезидентът се срещна с кмета на Ловеч Корнелия Маринова и участва в откриването на конференция по френски език

1923
Вицепрезидентът се срещна с кмета на Ловеч Корнелия Маринова и участва в откриването на конференция по френски език
Снимка: Община Ловеч

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети на 10 юни 2022 г. Ловеч, срещна се с кмета на общината Корнелия Маринова и участва в откриването на първата конференция по френски език. Това съобщиха от Община Ловеч. 

Конференцията е с името "Предизвикателствата пред езиковото разнообразие в Европа в дигиталната ера и мястото на френския език в България" и се провежда на 10 и 11 юни в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, с участието на г-жа Флоранс Робин, посланик на Франция в България.

Форумът се организира от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и събира учители и ученици по френски език от цялата страна. Конференцията е част от програмата на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Работата на форума стартира с редица изказвания и поздравления за изявата, която подчертава важната роля на Ловеч в съвременния образователен процес, още повече, че тук е открито първото езиково училище в страната.

„Франция е важен стратегически лидер в ЕС. Френското световно лидерство е ясно и осезаемо, особено в последно време. България със своя авторитет сред съседните страни също има своето незаменимо място. Пътят за това обединение минава през общия език на говорене, през разбирателството. Не случайно мотото на ЕС е „Обединени в многообразието“, каза в поздравлението си кметът Корнелия Маринова.

Илияна Йотова взе повод от думите на посланик Флоранс Робин, която по-рано подчерта, че всички тук франкофони са едно голямо семейство. Въпреки тежките проблеми по време на председателството на Франция, като пандемията и войната в Украйна, Йотова подчерта, че въпреки кризите Париж в нито един момент не е загърбвал образованието и културата. Доказателство за това е и днешното събитие.

Вицепрезидентът разказа за срещата си през 2021 г. в Париж с генералния секретар на Международната организация на франкофонията Луиз Мушикивабо, която има широко сърце и е невероятен човек.

Вицепремиерът Илияна Йотова за втори път тази година посещава града край река Осъм. В своето изказване тя благодари за гостоприемството и организацията, като подчерта, че голяма заслуга има кметът на града, който е франкофон.

Поздравления имаше и от директора на Езиковата гимназия Радослав Хитов, както и от Веселина Ганева, директор на дирекция „Международно сътрудничество" в МОН.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и официалните придружители по-рано през деня посетиха катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, където бяха посрещнати от Ловчанския митрополит Гавриил. Посетителите се запознаха с работата по изографисването на храма, като в момента там работи проф. Владимир Аврамов. Точно по това време в храма се извършваше и кръщенето на младенеца Мартин, а Илияна Йотова пожела щастие на него и младите родители.

След това вицепрезидентът и официалните лица посетиха кв. „Вароша“ и Покрития мост, където имаше кратка беседа в Туристическия информационен център.

Днес в Ловеч има още едно важно събитие - Националното състезание за ключови компетентности по природни науки. То ще се проведе в периода 10 -12 юни 2022 г., откриването е в Ловчанско читалище "Наука - 1870" в петък от 18.00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч