Връчиха сертификати на 26 обучени медицински специалисти от Община Ловеч по Проект "България срещу диабета"

1991
Връчиха сертификати на 26 обучени медицински специалисти от Община Ловеч по Проект "България срещу диабета"
Снимка: Община Ловеч

Връчиха сертификати на 26 обучени медицински специалисти от Община Ловеч по проект "България срещу диабета". Събитието стана на 4 април 2022 г., като кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова прие специалистите в залата на Общински съвет.

„Това, че сте се включили в подобно обучение, е изключително важно за нас. Защото общественото здраве е най-важното и пандемията с ковид го доказа, макар че често не си даваме напълно сметка за това“, обърна се тя към присъстващите с думите, след което връчи лично всеки един сертификат.

Община Ловеч проведе обществено обсъждане на Бюджет 2022

Обществено обсъждане на проектобюджета за 2022 година се проведе на 30 март вечерта в Община Ловеч. Документът бе представен от кмета н...

Община Ловеч е партньор в изпълнението на проекта „България срещу диабета“, който се изпълнява от Лайънс клуб-Видин, съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска асоциация „Диабет“, Българското Национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини в 28-те области в страната.

Целта на проекта е да се създаде и обучи национална мрежа за превенция и управление на диабета, превенция на заболяването и подобряване на осведомеността за него. Във връзка с това през месец май 2021 г. още в самото начало от стартирането на дейностите по проекта за всички общини бяха определени и обучени диабетни координатори, след което се сформира и Национален съвет за борба с диабета.

Катя Колева – главен експерт „Медико-социални дейности“, която за Община Ловеч е диабетен координатор и член на Националния съвет за борба с диабета, разказа подробно за проекта.

С него се цели организиране на национална кампания за измерване на кръвна захар, чрез провеждането на Поход срещу диабета, преминаващ през всички областни градове на България /Кампанията и вело-походът се проведоха в Ловеч на 28.06.2021г., когато „диабетен патрул“ пристигна в Ловеч и в рамките на няколко часа на пл. „Екзарх Йосиф I“ на определения пункт гражданите на Ловеч получиха информационни материали и безплатно измерване на кръвната захар. Индивидуално организираните колоездачи пристигнаха от гр. Плевен на т.нар. „диабетен патрул“, като целта им беше да представят здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция на диабета./

Бюджетът на Ловеч е близо 57 млн. лв.

Проектобюджетът на Община Ловеч за 2022 г. е 56 580 000 лв., което е с над шест млн. лв. повече от този за 2021 г., който бе 50 550 240...

В рамките на проекта ще се организират четири безплатни обучителни диабетни лагера, като се подкрепят децата с диабет тип 1, придружени от един техен родител. /В момента от 3 до 7 април в комплекс „Магурата“ край Видин се провежда вторият безплатен диабетен лагер, на който има обучителни тренинги за деца с диабет тип 1/

Предвижда се и обучение на медицински специалисти от училища, детски градини и детски ясли за полагане на грижи за деца с диабет тип 1, създавайки едновременно национален регистър на обучените медицински лица и национален регистър на децата с диабет тип 1. Във връзка с това на 2 и 3 септември м. г. в Ловеч се проведе обучение, в което се включиха 26 медицински специалисти от здравните кабинети на всички детски градини училища и детски ясли. Обучението се проведе от високо квалифицирани специалисти и преподаватели в МУ – Плевен: д-р Ирина Халваджиян – педиатър-ендокринолог и преподавател в Медицински университет – Плевен, Факултет „Медицина“ и м.с. Маргарита Иванова – преподавател в МУ – Плевен, Факултет „Здравни грижи“ на тема: „Грижи за децата със захарен диабет в училище/детска градина/детска ясла – роля на училищните власти и на медицинските екипи от здравните кабинети“. Целта на обучението бе надграждане на знанията и уменията на медицинските специалисти за по-качествена работа с деца с диабет тип 1 и повишаване на грижите за децата с диабет в училищата, детските градини и детски ясли, като с това се подпомогне тяхното нормално физическо и психическо развитие от ранна детска възраст. Темите бяха много полезни и актуални и бяха презентирани по интригуващ начин от лекторите.

Важно място в подготовката на медицинските специалисти бе отделено и на разясняване на възможни проблеми в условията на училищата и детските градини. Медицинските специалисти получиха допълнителни познания за диабетна кетоацидоза, дадоха се разяснения за хипогликемията, хипергликемията и индикаторите за поставяне на Глюкагон. Освен познания за същността на детския диабет тип 1, професионалистите по здравни грижи придобиха и практически умения за съвременната инсулинова терапия и контрол. Обучението включи измерване на кръвна захар, поставяне на инсулин, работа с инсулинови помпи и инсулинови писалки. По време на обучението медицинските специалисти научиха как да се действа при спешни ситуации, за да имат те увереност, че могат да бъдат полезни на пациентите и могат да помогнат на тези деца за да имат едно нормално ежедневие, без риск за тяхното здраве, а родителите на деца с диабет тип 1 да могат да бъдат спокойни за здравето и бъдещето на децата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч