На първа инстанция: Съдът одобри заменка за строеж на небостъргач в "Стрелбище"

12218
На първа инстанция: Съдът одобри заменка за строеж на небостъргач в "Стрелбище"
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Решението на Столичния общински съвет (СОС), с което преди 13 години строителната фирма НИКМИ е получила апетитен имот де факто на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" в София и където сега иска да строи небостъргач, е редовно. Това постанови Административен съд-София (АССГ). Делото е 292/2018 година и се водеше от съдия Весела Николова.

Случаят влезе в съда след като прокуратурата поиска нищожност на решението на СОС, а в делото се включи и Инициативен комитет "Стрелбище", който е двигател на протестите в квартала срещу инвестиционното намерение. Прокуратурата счете, че заменка не е трябвало да има, защото фактически НИКМИ не е съсобственик на урегулирания поземлен имот, който получава през 2006 година от СОС, не е съсед на имот, за който се предвижда сключено застрояване, не е наемател на общински имот, не притежава временен обект върху имота, запазването на който не противоречи на действащия Подробен устройствен план (ПУП), не е бивш собственик или наследник на бившия собственик на общинския имот и НИКМИ не е реализирала за своя сметка инфраструктура, която да обслужва и общинския имот. Пред съда НИКМИ представи копия от документи, доказващи строеж на техническа инфраструктура, но Инициативен комитет "Стрелбище" ги контрира с документи, доказващи, че тази инфраструктура се отнася за друг квартал по Общия устройствен план на района. Освен това преди 2006 година е имало заявления за замяна, касаещи имота, и от други фирми - "Ивали 2" ООД и "Нитекс-Ко" ЕООД, но не е проведен конкурс, както е трябвало, посочва прокуратурата, а аргументът против това да представлява нарушение е, че става въпрос за наредба, а не за закон – по закон няма такова изискване и общинските съвети могат да приложат закона като по-висш акт.

Здравков призна, че "Топлофикация" може да забави ремонта на "Графа", увери, че няма да има небостъргач в "Стрелбище"

Наистина има желание от "Топлофикация София" да има ремонт на топлопроводи при улиците "Иван Шишман" и "Шести септември" и заради това ...

Всичко това обаче не е прието от съда като основание за нищожност на решението. Съдът посочва, че не е имало съсобственост между общината и НИКМИ, както и че има изградена от НИКМИ обществена инженерна инфраструктура в съседните квартали и частично в квартали 7г и 7е, а на всичкото отгоре това е станало в периода 1998 – 2001 година, когато нямало приложена улична регулация за три имота, в зоната, където НИКМИ сега иска да строи небостъргача. Отделно, към момента на замяната имотът не бил предвиден за зелена площ, а за високо жилищно строителство, казва съдът. Действително, през 2009 година, по Общ устройствен план (ОУП) вече там е предвидено за озеленяване, а ОУП има силата на закон и не подлежи на съдебен контрол, но в случая съдът отсъжда на база показанията на Подробен устройствен план (ПУП), макар той да е по-низш акт.

На 15 май, в "Стрелбище" се състоя пореден протест срещу плановете да се строи 43-44-етажна сграда, като тогава общински съветници от ГЕРБ, начело със зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, увериха събралите се хора, че ще се борят планираното за застрояване място да си остане градинка. По отношение на нищожността на заменката обаче беше направена забележка от гражданин – такава, след 1 година от издаване на решението, има само ако издалият я орган е некомпетентен да го прави или ако решението е базирано на несъществуваща правна норма, с което се усъмни, че делото е хвърляне на прах в очите, защото в случая и двете условия не са нарушени. Именно в този дух сега са и мотивите на АССГ заменката да бъде призната за редовна.

За капак сега съдът осъжда прокуратурата да плати 1500 лева хонорар на адвокатите на СОС, които искаха 24 000 лева хонорар, а на адвоката на НИКМИ – 700 лева, колкото беше поискано. Освен това съдът не признава „Инициативен комитет Стрелбище“ като правно заинтересована страна, защото не е регистран по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и защото сделката между НИКМИ и СОС била гражданско-правна т.е. с права и задължения само за сключващите я страни.

Решението може да бъде обжалвано от прокуратурата.

Ще има ли бъдещи проблеми заради строителни проекти до метрото на бул. "България"? (ВИДЕО)

Заради ремонт по канализационната мрежа на малката столична улица "Александър Македонски" много домакинства в София останаха без вода з...

Припомняме, че решението на СОС от 2006 година става факт след внесен доклад от Радослав Тошев, съветник на "Гергьовден", който година по-късно става част от групата на ГЕРБ и два мандата поред е общински съветник, Петър Атанасов и Атанас Медникаров от партията на Стефан Софиянски ССД, както и Кирил Арсов от НДСВ. Решението първоначално е спряно като незаконосъобразно от областния управител на София, но това е преодоляно в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София