Loading...
Skip to Content

Пазачът на традиции: Една година и много истории по-късно

  • Пазачът на традиции: Една година и много истории по-късно
    Снимка: Домейн Бойар

В "Мисия България", специалната колекция от истории на Actualno.com, преди година си поставихме цел. Да намерим онези хора, които можем да наречем "Пазач на традицията" и да разкажем техните истории. Защото традициите са основата, върху която градим всичко останало, заедно със здравата и хубава земя, по която стъпваме и на която се любуваме.

Направихме тази рубрика в едно решително партньорство - с класиците на виното от "Домейн Бойар". Компанията, която умело съчетава традициите с модерните технологии за правене на вино и показва на света уникалния вкус на българските вина, като най-големия износител на български вина за големите световни пазари. Те отстояват и доказват високите качества на нашите вина всяка година и като печелят най-престижните отличия от световните винени конкурси. Благодарение на общите ни усилия събрахме колекция от герои-пазачи на традицията. Част от най-хубавите ни истории бяха:

Пътят на жаравата: Нестинарката Десислава Желева и магическият танц върху жарава

Духът на книгите: Майсторът-книговезец Стопан, който прави книги така, както са се изработвали преди столетия

Тайната на виното: Енолозите на "Домейн Бойар" Капка и Росен Георгиеви, за които направата на вино е не просто занаят, а страст и изкуство

Говорещият с водата: Бай Манчо от Смолян, който е вдигнал със собствените си ръце стотици чешми в Родопския край

Световният Насимо: Графити артистът, който ни прославя по цял свят вплитайки традициите ни във всяка своя работа, а миналата година направи колосална панорама - проектът "Жар" в избата на Домейн Бойар "Сините скали".

Пречиствателната: Историята на дърводелецът Раденко Велинов, който се прибира от Шотландия в България, за да направи "Пречиствателната" - един красив арт проект в сърцето на Родопите.

Всичко на око: Какво става, когато един американски пътешественик тръгне по българските села, за да събира рецепти? Всичко на око, но и всичко по сърце.

Световното хоро: Български мисионер в Африка научи африканските деца на български хора. Защото музиката е универсален език и универсален спасител.

Мостовете на фолклора: Границата между традиция и модерност в музиката е като въжен мост, по който могат да минат само най-добрите въжеиграчи. В случая - вездесъщият Иван Шопов.

Успяхме да разкажем всички тези истории заедно с “Домейн Бойар”. Които през 2021 г. имаха специален юбилей и навършиха 30 години.

Затова и празниците стават много - на влюбените, на лозарите, на виното, на пазачите на традиции. И на общите ни усилия да запазим всичко, което ценим и обичаме. С този клип ви казваме наздраве!

 

И доскоро - до следващата история.

 

Още от Пазачът на традиции :