Български музиканти отбелязват юбилея на Борис Карадимчев

37882
Български музиканти отбелязват юбилея на Борис Карадимчев
Снимка: Борис Карадимчев

Цяла плеада от популярни наши певци, актьори и класически музиканти ще вземат участие в тържествения концерт по повод 80-годишния юбилей на композитора Борис Карадимчев.      Неостаряващите песни „Бяла тишина“, „Хора и улици“, „Оставаме“, „Богатство“, „Безсъние“ и  др. ще оживеят с гласовете на Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Мими Иванова, Васил Петров,  Орлин Павлов и Наско от Б.Т.Р.  В шоуто ще участват и топ-актьорите Георги Мамалев и Христо Гърбов със свои колоритни интерпретации на песните на Карадимчев. Георги Мамалев ще бъде и водещ на тържествената вечер.

Наред с любимите на няколко поколения песни, творчеството на Борис Карадимчев ще бъде представено и с инструментални пиеси в изпълнение на пианиста Георги Черкин и цигуларката Калина Христова. Малцина знаят, че първият опус на композитора не е песен, а инструментална композиция – „Шест музикални картини за цигулка и оркестър“. Те също ще прозвучат на концерта със солист Ангел Станков. Събитието е на 15 ноември от 19:30 в зала „България“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. Концертът е част от цикъла „Концертмайсторите“, представен от „Кантус Фирмус“ и се организира с подкрепата на Министерството на културата на Р. България, Столичната община, Съюза на българските композитори, Народно читалище „Д-р Петър х. Берон 1925“ и сдружение „Музикаутор“.

Играй и спечели билет за концерта на Том Джоунс

На 30 октомври в Зала 1 на НДК ще се срещнем със 73-годишния уелски изпълнител Том Джоунс. Преди няколко месеца той стартира световно...

Борис Карадимчев е един от най-уважаваните и признати съвременни български композитори, автор на над 300 популярни песни и на музиката за над 40 игрални филма. Автор е също на симфонични и камерни произведения. Той е роден на 30 март 1933 г. в Ямбол. Завършва Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров“) със специалностите дирижиране и композиция. Работил е в „Българска концертна дирекция“ и Българската национална телевизия. Преподавал е хармония в Естрадния отдел на БДК и е професор по филмова музика в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. От 1978 е художествен ръководител на детски хор „ПИМ-ПАМ“. През 50-те години са първите му опити в популярната музика. Той е един от първите композитори, които подават ръка на бийт-групите от края на 60-те – „Щурците“, „Сребърните гривни“ и др. В края на 70-те и през 80-те работи активно с групата „Тангра“. Носител е на награди от фестивалите в Сочи (1967), „Златен Орфей“ (1967, 1977, 1979, 1997)  и др.

Билетите за концерта на 15 ноември са на цени от 10 до 35 лв. и се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и online на ticketsbg.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com