С публично-частно партньорство в Панагюрище са инвестирани 142 млн. лв.

2388
С публично-частно партньорство в Панагюрище са инвестирани 142 млн. лв.
Снимка: Исторически музей - Панагюрище

Панагюрище се оформя като един от добрите примери за публично-частно партньорство, благодарение на което само за последните шест години в града са инвестирани 142 млн. лева.

„Съвместно с „Асарел Медет“ сме направили спортна зала за около 16 милиона лева. Отделно залата „Трезор“ в Историческия музей за съхранение на Панагюрското златно съкровище, която се направи с дарения също от „Асарел“, е за 6 милиона. Партньорът ни е инвестирал и 120 млн. лв. в многопрофилната болница „Уни хоспитал“, съобщи кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Пети Международен танцов фестивал "Пъстър свят" в Панагюрище

Пети Международен танцов фестивал „Пъстър свят” ще се проведе в Панагюрище от 13 до 16 юли, съобщи за Радио „Фокус&rd...

Той разказа, че получените 3 млн. лв. от приватизацията на болницата през 2012 г. общината ги е реинвестирала в лечебното заведение, купувайки с тях модерен 5-скенер.

На практика община Панагюрище е собственик на 10% от акциите на дружеството „Асарел Панагюрище здраве“ АД.

Попитан защо при толкова малък процент участие общината инвестира в болницата, кметът отговори, че това са пари на данъкоплатците и е важно за местната администрация да се направи едно качествено лечебно заведение.

„Това беше и начин да стимулираме партньора ни, който носи основния финансов риск, да инвестира още повече. Първоначалната идея беше в този модерен комплекс да се инвестират 27 милиона лева. Когато аз станах кмет и поех болницата, тя едва изкарваше 60-80 000 лева на месец, които не стигаха да си покрият заплати и осигуровки. Когато през 2012 г. осъществихме приватизацията й, в нея имаше 13 работещи отделения с оборот около 960 000 лева на година. Показахме как може да се управлява едно лечебно заведение с договор за приватизация. В него е записано, че приватизаторът е длъжен да поддържа тези работещи отделения и персонала. Тогава решихме към този болничен комплекс да се изгради и ново онкологично отделение. Закупиха се два линейни ускорителя, които преди година и половина бяха най-добрите. Така инвестициите на партньора ни в дружеството "Асарел Панагюрище здраве" АД от 27 милиона станаха на 120 млн. лв. Почти от цяла България идват тук да се лекуват“, посочи още Белишки.

Заради правен абсурд местната власт в Панагюрско отрича незаконна сеч на емблематично място

Сигнал за десетки отрязани дървета в Панагюрски колонии от неназован природолюбител с описанието "Великденски погром" възмути много хор...

Той е особено благодарен на покойния проф. д-р Лъчезар Цоцорков „Бог да го прости проф. Цоцорков, той беше много находчив и много милееше за Панагюрище, под негово въздействие партньорите инвестираха толкова големи средства в болничното заведение“, допълни градоначалникът.

Проф. Цоцорков е бил дългогодишен ръководител на „Асарел – Медет“ и Българската минно-геоложка камара, меценат на културата и почетен гражданин на Панагюрище. На 4 юни в двора на Историческия музей бе открита паметната му плоча.

По думите на кмета най-голям потенциал за развитие имат минната и оптическата промишленост. Той заяви, че Панагюрище вече се оформя като център на оптическата промишленост в страната.

Няколко компании в града - "Оптикс", "Микро Вю Ендоскопи Оптик", "Шьоли – оптикс", "Оптикоелектрон" и др., развиват такава дейност като произвеждат от малките елементи до цяло изделие в ендоскопската техника и имат над 1400 специалисти по оптика. Тяхно дело е цялата апаратура за термовизия на границите ни.

Панагюрското златно съкровище се върна у дома

Панагюрското златно съкровище се върна отново в Панагюрище. При изключителни мерки за сигурност то беше транспортирано до двора на Исто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик