X
 
 

Източени ли са 14 млн. кубика вода от язовир "Студена" без отчет? (ВИДЕО)

4813 7
Източени ли са 14 млн. кубика вода от язовир "Студена" без отчет? (ВИДЕО)
Снимка: Screenshot
Между половин милион и 1,3 млн. кубични метра на месец са изтичали неотчетено от язовир "Студена" година и половина и то още преди да има дори идея за режим. Това твърди разследващият журналист Валя Ахчиева в свой филм за водния режим в Перник.

Екоминистърът посочи кои са застрашените язовири

Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има проблем с водата за столичани. Това заяви министърът на околна...

Ахчиева прави твърдението на база изчисления, съпоставяйки официалните данни за обема на язовир "Студена" по месеци в периода януари 2018 година – юни 2019 година и това колко електроенергия произвежда за същия период ВЕЦ "Студена", управляван от регионалното министерство, ръководено сега от Петя Аврамова. ВЕЦ-ът е ключово предприятие по връзката на язовира с Перник – през него минава всичката вода, която отива към Перник, като няма отклонение там. Той спира работа през юни, 2019 година - защото не би трябвало да работи, ако вече е на ниво под 50% от полезния обем.

Сметките на Ахчиева са следните – колко електроенергия е произвел ВЕЦ-ът - за това има отчет, колко вода е нужна, за да го направи, и какъв е коефициентът на полезно действие на предприятието – заради амортизацията му (то е на 60 години) вече трябва повече вода, за да произведе 1 киловатчас ток. И при пресмятането на всички тези променливи и при заложена амортизация от 30% по-нисък КПД на ВЕЦ-а (а може да е повече) излиза, че за година и половина 14 млн. кубика вода не е отчетено къде отиват - толкова е разликата в посока нагоре спрямо официалните данни от дневника за черпене от язовира - и не са платени, твърди журналистката. Припомняме, че общият обем на "Студена" е 25,2 млн. кубика.

Промишлената вода

Във филма си Ахчиева обръща сериозно внимание на положението в "Стомана Индъстри". Тя показва две разрешителни за черпене на вода от "Студена" на предприятието. Първото е от края на 2003 година до края на 2009 година и е подписано от екоминистъра от кабинета на Симеон Сакскобургготски Долорес Арсенова. Според него, годишно "Стомана" има право на 5 млн. кубика вода от "Студена". През 2009 година това количество е увеличено до около 6 млн. кубика.

Караниколов счита, че без "Белмекен" няма как "Студена" да се напълни

Най-важното е ситуацията в язовир "Студена". Към момента успяхме да свалим разходите в язовира на 5,5 сантиметра, а бяха 8 сантиметра. ...

В началото на януари директорът на предприятието Константин Стаменов каза пред bTV, че от ВиК Перник подавали по 80 000 кубика месечно на "Стомана", а всъщност трябвало да са по-малко. Той посочи числото 10 000 кубика, като предприятието искаше толкова за януари, но заради състоянието на язовира му беше отказано. При 10 000 кубика на месец, на година би трябвало да излизат 120 000 кубика на година.

"Това е проблем, но водещото беше идващият воден режим", каза Стаменов при въпрос на Антон Хекимян как така предприятието плаща 8 пъти повече вода, отколкото му трябва. Стаменов добави и, че според него е подавана повече вода, защото ВиК Перник може би не се справяло с пречистването ѝ. Ако затворим крановете, има опасност да залеем градската пречиствателна станция, добави той.

"Стомана" има и действащо разрешително да черпи вода директно от река Струма, като то важи до 11 декември, 2026 година. Предприятието обаче трябва да построи съоръжение за тази цел. Такова разрешително е било издавано още през 2004 година, но тогава е поставен срок за строеж на съответното съоръжение до 2005 година.

Отделно, предприятието е могло да черпи вода от язовир "Пчелина" през първото десетилие на този век. Но в края на 2011 година ПС "Калища" и напорния водопровод, през който е могло да се взема вода, са нарязани на скрап.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Това е официално след рушвети. А неофициално, колкото искат. Нарязали тръбите за индустриално вода, а питейната, безплатно. Котарашка схема на Людмил Стоков, но още никой не го назовава поименно. Той е от Котараците на Тиквата. И Тиквата никой не пита.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Водата струва пари а тук са милиони, та колко от тях са прибавени към 3.8 милиарда в офшорните сметки на Баце ?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Валя Ахчиева е много кадърен ЖУРНАЛИСТ и затова я изгониха мекеретата от БНТ ! Това се казва разследващ журналист и за да я изгонят назначиха там един Папуняк . А Семкаджиите от ненужния СЕМ се чешат по баджаците .
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Валя не дочака да я изгонят макар, че рано или късно щяха да го направят. Тя сама напусна, но сега е много по незаобиколима, заради работата си към Брюксел.
  : 0 !
 • Ехо 3 Ехо преди 4 седмици Профил на трол?
  Значи, вероятно загубите в Перник са доста по-малко от обявените 75%!? Но нали трябва да се обясни изчезването на водата!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Какво да коментираме? Коментарите са излишни!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Изчезнали са на Боко в джоба