X
 
 

Инспекцията по труда в Плевен глобила близо 140 предприятия за установени нарушения

3916 0
Инспекцията по труда в Плевен глобила близо 140 предприятия за установени нарушения
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
Инспекцията по труда в Плевен е съставила 138 акта на предприятия, в които са установени нарушения на трудовото законодателство през миналата година. От тях 101 акта са за нарушения в трудовите правоотношения, а останалите 37 – за неспазени изисквания за безопасни условия на труд. Това съобщи днес директорът на Инспекцията Борис Петков.

„Наложените глоби са според предвидените в закона. Те започват от 1 500 лв. за първо нарушение и могат да стигнат до 15 000 лв. в най-тежките случаи. През 2019-а Инспекцията е извършила 1 090 проверки в 827 предприятия – някои от тях са проверявани по два пъти, за да се контролира дали са изпълнили дадените от нас предписания. Имаме постъпили и 329 сигнала от граждани, което означава, че доверието в нас се повишава“, коментира Борис Петков.

Той съобщи още, че през последните години съотношението между установените нарушения при трудовоправните отношения и тези при безопасните условия на труд е почти постоянно. През 2019 г. то е било съответно 54 към 46 процента. При извършените проверки през годината са установени 64 души, които са наети на работа без трудови договори. Те са били най-често в сферата на услугите, където текучеството е най-голямо. Такива нарушения са установени и в строителството, селското стопанство, хотелиерството и др.

Нарушенията при безопасността на труда са най-често в неспазване на правилата за работа или на технологичните изисквания. През 2019 г. трудовите злополуки са били 42. При една от тях загинал работник в консервно предприятие в едно от селата в региона.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално