X
 
 

Изложба в Пловдив разкрива красотата на стила "Алафранга" (СНИМКИ)

3143 0
Изложба в Пловдив разкрива красотата на стила "Алафранга" (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Изложба с предмети и фотографии от Стария град, които пренасят посетителя в 19 век и стила „Алафранга“, бе открита в Регионалния етнографски  музей в Пловдив. Експозицията може да бъде разгледана до 18 юни, а входът е безплатен.

Стилът „Алафранга“, значението на което е „по френски маниер“, се заражда в средата на 19 век и отразява епохата на проникване на културно влияние в България от Европа. Той е бил ползван основно от заможната част от населението.

Посетителите могат да видят различните страни на стила „Алафранга“ – от къщите, мебелите в тях през храненето до облеклото. „Алафранга“ се нарича както новата възрожденска къща и нейния нов интериор и мебелировка, така и изисканите маниери на изразяване и общуване, а също и модата в облеклото.

Алафранги се наричат и стенните ниши, които са специфични за къщите в Стария град на Пловдив. Те често са изписани с пейзажи от европейски градове или са запълнени с ценни предмети, пренасящи част от културата им.

За децата са предвидени серия от творчески и образователни занимания, чрез които да се запознаят с модерния в миналото стил. С каталог на български и английски пък се представят фотографии и описание на изложбата. Експозицията ще остане в Етнографския музей, известен още като Куюмджиевата къща, до 18 юни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители