Ако ГЕРБ бяха дошли на дебата в ЕП, много въпроси щяха да отпаднат

15118
Ако ГЕРБ бяха дошли на дебата в ЕП, много въпроси щяха да отпаднат
Снимка: БГНЕС

 „Ако бяха дошли колегите ми от ГЕРБ на самия дебат в Европейския парламент, който се състоя тази седмица, сигурно много въпроси, за които днес говорим и които цяла седмица са на дневния ред на българското общество, щяха да отпаднат от само себе си", заяви Илияна Йотова пред БНР.

"Това е един доклад, който се приема всяка година в Европейския парламент и визира две години назад. Т.е. 2014 година сега гледаме за нещата такива, каквито те са били 2012 година." Каза още евродепутатът от Коалиция за България по повод на призива за спирането на европейските средства за страната ни. Тя обясни, че доклад за това как са изхарчени европейските средства през 2014 година, ще има през 2016 година.

БСП: Препоръката да ни спрат еврофондовете е политическо внушение, всички държави в ЕС имат проблеми

Чрез докладът на Европейския парламент, който препоръчва на Европейската комисия спиране на еврофонодвете за България се правят политич...

Йотова заяви, че е била много учудена от факта, че Моника Панайотова, която е един от българските евродепутати и член на Комисия по бюджетен контрол, а именно тази комисия е отговорна за този доклад, не е гласувала против този текст, който анализира обвързването на мониторинговия механизъм на страната от страна на Европейската комисия с призива за спирането на европейските средства.

„Малко по-късно нейни изявления пред българските медии сочиха точно в тази посока - че такъв текст трябва да остане", каза тя.

Йотова коментира, че не може да разбере защо от колегите й от ГЕРБ проявяват този двоен стандарт. „Още повече става дума за период на тяхното управление, когато министър Томислав Дончев, сегашен водач на листата на ГЕРБ за евроизборите, беше министър, отговаряше за ползването на европейските средства и защо се подадоха на тази евтина манипулация отново България да бъде посочена като страна, която трябва да и се спират еврофондовете", заяви тя.

Да се съгласяваш за всичко с всички структури в ЕС невинаги е най-добрият резултат за страната ни. По нейните думи този текст е вкаран на финалната права.

„До 25 февруари трябваше да бъдат внесени измененията в първоначалния текст, той е внесен някъде там и на 18 март е било гласувано в Комисията по бюджетен контрол", обясни кандидатът за евродепутат. „Има наистина една бариера, в която политическите нрави би трябвало да отстъпят на националния интерес. Аз съм да спрем до тази бариера", категорична е тя.

Йотова: Еврослужбите предупреждават за нова бежанска вълна у нас

Всички служби в Европейския съюз ни предупреждават, че ще има нова бежанска вълна и България ще бъде обект на тази вълна. Това заяви на...

Йотова поясни, че рискът от автоматичното освобождаване на средства по околна среда за май месец 2013г. е близо 29 303 000 лева. Малко по-късно през декември те са намалени с около 2 млн.

„Очаквах много по-бързо да се направят промените в този сектор, за да могат по-бързо да се усвояват средствата, но се вижда, че тук резултатите не са особено големи. Това забавяне в околна среда се дължи изцяло на предишното правителство. Второ - що се отнася до данните от 2012г., освен другите забележки за България има отново за начина, по който се правят обществените поръчки, има забележки към Разплащателната агенция, към преките плащания към селското стопанство. Но имах възможността да се изкажа и в пленарната зала в Страсбург, за да защитя интереса на страната си. Не могат да се прилагат военни стандарти повече към страни като България и към Румъния. Няма как да се обвързва мониторингът, който Европейската комисия вече не знам коя година подред прави за двете страни с призив за спирането на европейските средства", категорична е тя.

Според нея се пропуска изявлението на комисар Шемета, който е заявил преди два дни, че такова обвързване не може да има и че има един съвсем нормален диалог със сегашното българско правителство.

„В никакъв случай не става въпрос за неодобрение от страна на комисията за начина, по който се използват евросредствата", допълни тя. По нейно мнение от самото начало е било грешка, България да се съгласява да влезе в Европейския съюз с този мониторинг. „Не желая повече да влизам в този диалог „ние - вие", защото европейските средства трябва да се усвоят максимално. Някъде около 1,8 млрд. трябва до края на програмата „Н+2" да бъдат усвоени от България, така че нека да не политиканстваме на тази почва", каза Йотова.

„Ние също сме суверенна страна, с право на глас, както всички останали 27 страни и можем да си защитаваме националните интереси и по отношение на енергетиката, и по отношение на борбата с корупцията. Според мен малко повече самочувствие няма да навреди, защото с всичко да се съгласяваш с останалите структури в Европейския съюз, невинаги е добрият резултат за страната ни. Виждала съм го това години наред", заключи Илияна Йотова.

Йотова: Плевнелиев ще последва политическата съдба на Петър Стоянов

На пресконференция в Шумен евродепутатът от Групата на социалистите и демократите и кандидат на Коалиция за България за нов мандат в Ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика