Бивш депутат от "Има такъв народ" разкри историята на една странна обществена поръчка

23895
Бивш депутат от "Има такъв народ" разкри историята на една странна обществена поръчка
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"Историята на една странна обществена поръчка и анализ за липсата на доверие между институциите, безсилието на една държава да се справи с пътната безопасност...

Фактът, че сигналите срещу бившите управници “валят”, сам по себе си е достатъчно красноречив. Завесата на страха се вдига! Гражданското самосъзнание се събужда, готово да разбие оковите на властта! С надигнатия глас днес, с вота си на изборите! Споделям сигнал, изпратен до мен!

За първи път въпросната обществена поръчка е публикувана на 02 април 2021 г. в 15.48 ч. ( 00044-2021-0028). Предполагам, прави впечатление в какъв момент се публикува подобна поръчка, два дни преди изборите и то по съкратена процедура за едва 12 дни.

Дори и да се абстрахираме от момента на публикуване на горепосочената ОП, би следвало да обърнем внимание на нейното съдържание:

АПИ се е договорила с някаква тайнствена персона, която била подала искане за патент в USA (договорките по ОП само с един изпълнител отговарят ли на изискванията в ЗОП няма да коментирам) да направи ПИЛОТНО ЗАСНЕМАНЕ….... При това пилотно заснемане, колко и да се търси в документите на посочената обществена поръчка няма да открием какъв е обемът, обхватът на въпросната обществена поръчка….1 км, 10 км, 100 км. Странно обаче, някак изпълнителите са успели да определят, че бюджет от 7 680 000 лв без ДДС е достатъчен ?!?!?!

В аргументацията на тази поръчка са използвани „солидни“ източници, на които дори са се позовали в самата поръчка…Wikipedia с директни линкове в документацията", пише икономистът и бивш депутат от Има Такъв народ Пламен Данаилов във Фейсбук.

"След генерирането на аргументация относно несъстоятелността на тази поръчка тя е ….прекратена… като официално се използва претекст, че това прекратяване се дължи на…ЛИПСАТА НА ФИНАНСОВ РЕСУРС НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

Дотук всичко изглежда нормално, някой има безумно хрумване, реализира го, но когато се чуе и друго мнение…се прекратява и се отрезвява….

Близо 7,7 млн. лв. за анализ на риска по българските пътища

Поръчка за георефериране на пътната инфраструктура чрез сателитни системи с цел превенция на пътнотранспортния травматизъм обяви Агенци...

Но да не забравяме къде живеем, в какви условия и в какъв социално-битов реализъм сме потопени през годините на прехода.

На светлата дата 29 април 2021 г (четвъртък преди Великден и съответно едни 10-тина празнични дни) в 15.31 часа тази ОП е подновена!!! 00044-2021-0036 с краен срок за подаване на предложения 13 май 2021 г.…отново само един възможен кандидатстващ, със същата мистична госпожа Диана Русинова…която отново фигурира в документацията на ОП. Някак за 20-тина дни се намериха 7 680 000 лв. без ДДС да се похарчат в ОПИТ.

Разбира се, личи си, че са взети предвид предишните бележки, които по неведоми пътища са достигнали до формулиращите ОП и вече не се споменава евентуалността на патента, не се споменава Wikipedia, даже се прави крачка напред…позовават се на Директива 2008/96/EC за управлението на безопасността на пътната инфраструктура !!! Гениално, на българска администрация й отне 13 години, за да се задвижи и реши да действа по Директива от 2008 г.!!! Похвално, по-добре късно отколкото никога…

Само, че имат грешка, въпросната Директива е изменена и същината на тези изменения е много по-съзвучна със сегашната обстановка и тези промени не са от преди 10 години….а много по-скорошни. Ала не бива да се сърдим на АПИ, явно толкова си могат, явно се опитват нещо да скалъпят хората.

Тяхното действие е показателно за едно и е доказателство за същото, а именно:

Синът и дъщерята на бивш шеф на АПИ изпълняват проект за милиони в Перперикон

Заедно с още две фирми синът и дъщерята на бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов ще изпълнява...

1. С последните изменения на ЗП от 19.03.2021 г. грижата и координацията за безопасността на пътищата в Република България е ангажимент и задължение на „Държавна Агенция Безопасност на движение по пътищата“ – видно и явно представителите на АПИ не смятат, че нещо подобно може да се реализира и изпълни от ДА БДП и затова са решили да се „спасяват“ както успеят и доколко могат.

2. Абсолютна непрозрачност и здрава логика при определяне на бюджет за реализация на ОПИТИ. Когато се разчита на несъществуваща технология, недоказани решения, това могат само да бъдат ОПИТИ. И във второто издание на тази ОПИТНА поръчка не става ясно какъв е обхватът

3. В конкретната администрация явно няма хора с критично мислене и познания в тази материя, да даваш безотчетно МИЛИОНИ за сателитни снимки, които на базата на множество инструменти на ЕК и ЕС са достъпни до всички органи на държавната власт напълно БЕЗПЛАТНО е най-малкото безотговорно !!!

4. Подобна поръчка, аргументацията за нея и подходът могат само да ни мотивират да бъдем много по-бдителни по отношение пилеенето на ресурси в НЕПРАВИЛНИ действия.

Още информация за въпросната поръчка вижте в този материал на Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика