Близо 7,7 млн. лв. за анализ на риска по българските пътища

15380
Близо 7,7 млн. лв. за анализ на риска по българските пътища
Снимка: БГНЕС

Поръчка за георефериране на пътната инфраструктура чрез сателитни системи с цел превенция на пътнотранспортния травматизъм обяви Агенция „Пътна инфраструктура“. Прогнозната й стойност е 7 680 000 лв. без ДДС.

Тя ще бъде възложена чрез договаряне без предварително обявление на консорциума "Спейс Технолоджи Солюшйнс – Римоут Сенсинг Имиджри". Причината - наличие на изключителни права, включително на правата на интелектуална собственост.

Дружеството "Спейс Технолоджи Солюшйнс", от своя страна, има сключен договор с физическото лице Диана Русинова-Мехмедали, която през август 2020 г. е представила електронна заявка за патент в Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ.

Нанков: Има обратна пропорционалност между качеството на пътищата и пътнотранспортните произшествия

500 хил. лв. са инвестирани само през тази година в пътния участък Ловеч - Ябланица, който е и един от най-добрите републикански пътища...

Русинова-Мехмедали придобива изключителното право във връзка с нейната работа като експерт в сферата на пътната безопасност, като е разработила метод за анализ и оценка на риска по пътната инфраструктура чрез комбинация от използването на сателитни изображения (дистанционно заснемане), софтуер за анализ и обработка на данни и прилагането на специални методи за обследване и извършване на класификацията на риска. 

 

 

Патентната ѝ заявка е точно с такъв предмет.

Държавата дава 180 млн. лв. за 14 пътни обекта

250 км от пътната мрежа ще бъдат ремонтирани с пари от Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). 180 млн. лева ще бъдат разпределе...

"Повече подробности по отношение на метода не могат да бъдат разкрити без това да наруши авторските права на заявителя за патент", сочат от АПИ. И допълват, че проектът за дистанционно заснемане и анализ на риска от настъпване на пътно транспортно произшествие е подкрепен от американската Аероспейс Корпорейшън, като водещият експерт в сферата на космическите политики Д-р Джейми Морин в писмо до Диана Русинова изтъква, че: "Прилагането на технологии за космическо-дистанционно наблюдение за идентифициране на пътни отсечки е възможност за по-внимателна проверка на безопасността. Космическото заснемане не е единствената технология, но този метод може да допринесе за една по-многослойна стратегия, която може да включва космическо, въздушно и наземно заснемане, както и дълбоки проверки на място за проблеми, които са идентифицирани. Такъв подобен подход се прилага в други области като сателитните изображения се комбинират с въздушни хиперспектрални сензори с различно приложение, но никога до този момент не са прилагани с цел оценка на риска и превенция над пътно-транспортния травматизъм. Ключово предимство на космическата–сателитна технология е намаляването на времето за събиране на данни и възможността за набор от данни в реално време".

В друго свое писмо д-р Морин изтъква: "... намирам за важно да се обясни в този контекст как се е развивала технологията, за да сте в състояние са покажете, че това не е просто хрумване, а е развита технология с широк обхват на приложение, която навлиза все повече и повече. Намирам за необходимо да покажете, че дистанционното заснемане навлиза все по-устойчиво в подкрепа на гражданските нужди, като играе решаваща роля за разрешаването на глобални проблеми. От тази гледна точка употребата на технологии за дистанционно заснемане в комбинация с софтуер за анализ и оценка на риска в реално време и методите, които използвате Вие за идентифициране на дефицита, е изключителна иновация. Този метод може да направи така необходимия пробив не само на регионално ниво, но и на световно за намаляване на жертвите по пътищата".

Според АПИ, изложеното до тук безспорно доказва, че не съществува достатъчно надеждна и добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката. Преди издаването на валидна електронна заявка за патент USPTO е извършила всички необходими проверки за това дали някога в света е подавана друга подобна заявка някъде. Само и единствено на базата на потвърждаването на това, че в световен мащаб няма налична друга такава заявка или технология е издаден валиден електронен документ.

Процесът по проверка трае от м. август 2020 г. до 15 март 2021 г., а само на базата на тази проверка е налична възможността за издаването на електронна заявка за патент. Описаният метод е потвърден като иновация и от редица институции в България Министерството на икономиката, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" чрез изпратена заявка за информация до "Аероспейс Корпорейшън", уточняват от АПИ.

Припомняме, че Диана Русинова-Мехмедали представлява Обществения съвет по пътна безопасност, както и създаденото през април месец м.г. сдружение "Европейски център за транспортни политики". От 2018 г. тя има регистрирано еднолично дружество "Българска агенция за управление на транспорта". Фирмата "Спейс Технолоджи Солюшънс" ООД е вписана в Търговския регистър преди по-малко от 2 месеца. Съдружници в него с равни дялове са 22-годишната Ивана-Ясмина Мъстева и 46-годишният Милен Бранков. 

Полицията купува специализирани коли за обследване на тежки катастрофи

Полицията купува 10 специализирани автомобила за посещение на тежки пътнотранспортни произшествия, а прогнозната стойност на поръчката ...

Младото момиче от 25-ти март т.г. е част от Американо-българската търговска камара. Ето как я представят там:

"Имаме удоволствието да Ви представим най-младото попълнение в отбора на Американо-българската търговска камара в САЩ – Ивана-Ясмина Мъстева. Макар и млада, тя притежава значителен опит в управлението на административни процеси при това в един от най-тежките отрасли пътното строителство.

Като млад делегат към Организацията на обединените нации в Ню Йорк, Ивана притежава значителни познания в сферата на международните икономически отношения. Ивана по настоящем заема важен пост като управляващ директор в "Спейс Технолоджи Солюшънс", иновативна компания, оперираща в сферата на космическите технологии.

Уменията на Ивана съчетани с нейната отдаденост към работата, са важно качество, което ще бъде от голяма полза на Камарата. Идеите и младежкият й дух представляват важна синегрия, която ще подпомогне развитието на организацията към по-големи върхове и успехи". 

В ЕС има приети четири основни приоритета, които трябва да бъдат изпълнени до 2050 година и те са фокусирани изцяло върху целта за намаляване на жертвите по пътищата. През 2019 година е приета "Рамка за политиката на ЕС относно пътната безопасност за периода 2021 - 2030 година - следващи стъпки към "Нулева смъртност".

АПИ: Четири са отворените ценови оферти за строителство на тунела под Шипка

Отворени са ценовите оферти в тръжната процедура за избор на строител на тунела под Шипка. Обществената поръчка за проектиране и строит...

 

 

(Представянето на Ивана-Ясмина Иванова Мъстева от Американо-българската търговска камара)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика