X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Близо 7,7 млн. лв. за анализ на риска по българските пътища

4182
Близо 7,7 млн. лв. за анализ на риска по българските пътища
Снимка: БГНЕС

Поръчка за георефериране на пътната инфраструктура чрез сателитни системи с цел превенция на пътнотранспортния травматизъм обяви Агенция „Пътна инфраструктура“. Прогнозната й стойност е 7 680 000 лв. без ДДС.

Тя ще бъде възложена чрез договаряне без предварително обявление на консорциума "Спейс Технолоджи Солюшйнс – Римоут Сенсинг Имиджри". Причината - наличие на изключителни права, включително на правата на интелектуална собственост.

Дружеството "Спейс Технолоджи Солюшйнс", от своя страна, има сключен договор с физическото лице Диана Русинова-Мехмедали, която през август 2020 г. е представила електронна заявка за патент в Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ.

Нанков: Има обратна пропорционалност между качеството на пътищата и пътнотранспортните произшествия

500 хил. лв. са инвестирани само през тази година в пътния участък Ловеч - Ябланица, който е и един от най-добрите републикански пътища...

Русинова-Мехмедали придобива изключителното право във връзка с нейната работа като експерт в сферата на пътната безопасност, като е разработила метод за анализ и оценка на риска по пътната инфраструктура чрез комбинация от използването на сателитни изображения (дистанционно заснемане), софтуер за анализ и обработка на данни и прилагането на специални методи за обследване и извършване на класификацията на риска. 

 

 

Патентната ѝ заявка е точно с такъв предмет.

Държавата дава 180 млн. лв. за 14 пътни обекта

250 км от пътната мрежа ще бъдат ремонтирани с пари от Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). 180 млн. лева ще бъдат разпределе...

"Повече подробности по отношение на метода не могат да бъдат разкрити без това да наруши авторските права на заявителя за патент", сочат от АПИ. И допълват, че проектът за дистанционно заснемане и анализ на риска от настъпване на пътно транспортно произшествие е подкрепен от американската Аероспейс Корпорейшън, като водещият експерт в сферата на космическите политики Д-р Джейми Морин в писмо до Диана Русинова изтъква, че: "Прилагането на технологии за космическо-дистанционно наблюдение за идентифициране на пътни отсечки е възможност за по-внимателна проверка на безопасността. Космическото заснемане не е единствената технология, но този метод може да допринесе за една по-многослойна стратегия, която може да включва космическо, въздушно и наземно заснемане, както и дълбоки проверки на място за проблеми, които са идентифицирани. Такъв подобен подход се прилага в други области като сателитните изображения се комбинират с въздушни хиперспектрални сензори с различно приложение, но никога до този момент не са прилагани с цел оценка на риска и превенция над пътно-транспортния травматизъм. Ключово предимство на космическата–сателитна технология е намаляването на времето за събиране на данни и възможността за набор от данни в реално време".

В друго свое писмо д-р Морин изтъква: "... намирам за важно да се обясни в този контекст как се е развивала технологията, за да сте в състояние са покажете, че това не е просто хрумване, а е развита технология с широк обхват на приложение, която навлиза все повече и повече. Намирам за необходимо да покажете, че дистанционното заснемане навлиза все по-устойчиво в подкрепа на гражданските нужди, като играе решаваща роля за разрешаването на глобални проблеми. От тази гледна точка употребата на технологии за дистанционно заснемане в комбинация с софтуер за анализ и оценка на риска в реално време и методите, които използвате Вие за идентифициране на дефицита, е изключителна иновация. Този метод може да направи така необходимия пробив не само на регионално ниво, но и на световно за намаляване на жертвите по пътищата".

Според АПИ, изложеното до тук безспорно доказва, че не съществува достатъчно надеждна и добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката. Преди издаването на валидна електронна заявка за патент USPTO е извършила всички необходими проверки за това дали някога в света е подавана друга подобна заявка някъде. Само и единствено на базата на потвърждаването на това, че в световен мащаб няма налична друга такава заявка или технология е издаден валиден електронен документ.

Процесът по проверка трае от м. август 2020 г. до 15 март 2021 г., а само на базата на тази проверка е налична възможността за издаването на електронна заявка за патент. Описаният метод е потвърден като иновация и от редица институции в България Министерството на икономиката, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" чрез изпратена заявка за информация до "Аероспейс Корпорейшън", уточняват от АПИ.

Припомняме, че Диана Русинова-Мехмедали представлява Обществения съвет по пътна безопасност, както и създаденото през април месец м.г. сдружение "Европейски център за транспортни политики". От 2018 г. тя има регистрирано еднолично дружество "Българска агенция за управление на транспорта". Фирмата "Спейс Технолоджи Солюшънс" ООД е вписана в Търговския регистър преди по-малко от 2 месеца. Съдружници в него с равни дялове са 22-годишната Ивана-Ясмина Мъстева и 46-годишният Милен Бранков. 

Полицията купува специализирани коли за обследване на тежки катастрофи

Полицията купува 10 специализирани автомобила за посещение на тежки пътнотранспортни произшествия, а прогнозната стойност на поръчката ...

Младото момиче от 25-ти март т.г. е част от Американо-българската търговска камара. Ето как я представят там:

"Имаме удоволствието да Ви представим най-младото попълнение в отбора на Американо-българската търговска камара в САЩ – Ивана-Ясмина Мъстева. Макар и млада, тя притежава значителен опит в управлението на административни процеси при това в един от най-тежките отрасли пътното строителство.

Като млад делегат към Организацията на обединените нации в Ню Йорк, Ивана притежава значителни познания в сферата на международните икономически отношения. Ивана по настоящем заема важен пост като управляващ директор в "Спейс Технолоджи Солюшънс", иновативна компания, оперираща в сферата на космическите технологии.

Уменията на Ивана съчетани с нейната отдаденост към работата, са важно качество, което ще бъде от голяма полза на Камарата. Идеите и младежкият й дух представляват важна синегрия, която ще подпомогне развитието на организацията към по-големи върхове и успехи". 

В ЕС има приети четири основни приоритета, които трябва да бъдат изпълнени до 2050 година и те са фокусирани изцяло върху целта за намаляване на жертвите по пътищата. През 2019 година е приета "Рамка за политиката на ЕС относно пътната безопасност за периода 2021 - 2030 година - следващи стъпки към "Нулева смъртност".

АПИ: Четири са отворените ценови оферти за строителство на тунела под Шипка

Отворени са ценовите оферти в тръжната процедура за избор на строител на тунела под Шипка. Обществената поръчка за проектиране и строит...

 

 

(Представянето на Ивана-Ясмина Иванова Мъстева от Американо-българската търговска камара)

 

Още от ИКОНОМИКА:

МФ публикува списък с договори на публични предприятия на стойност над 1 млн. лева

Жегата доведе до претоварване на електроенергийната система

Кирил Петков: Замразен е строежът на административния небостъргач в „София Тех Парк“

13 гръцки острова влязоха в тъмночервената зона

Браншови и неправителствени организации се обявиха в подкрепа на ядрената енергетика в България

120 туроператори кандидатстват за безвъзмездни средства

Не София е номер едно по усвояване на евросредства

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика