X
 
 

Блок върху общинска земя: Продадена е, докато Симеонов е шеф на Общински съвет

3981 5
Блок върху общинска земя: Продадена е, докато Симеонов е шеф на Общински съвет
Снимка: БГНЕС
Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцел в Бургас, който той и фирма "СКАТ" придобиват от общината през 2008 г.

Сделката за земята е сключена, докато Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас. Вместо бъдеща централа на кабелната телевизия, върху имота се издига жилищна сграда, се казва в репортаж на bTV.

През септември 2008 г. Валери Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас и управител на фирма "СКАТ". Дружеството му купува 555 квадрата общинска земя за малко над 1 млн. лева. Така компанията на Симеонов става собственик на парцел от 875 кв. м. По думите му преди сделката СКАТ е било съсобственик на останалата част от имота.

"Използвахме правото си на съсобственици, за да придобием прилежащата част от парцела, която е доста по-малка от споменаваната. Лично аз настоях пред кмета и заместника му цената му да бъде над пазарната – 800 евро за кв. м, за да не бъда упрекван, че съм използвал някакво влияние", обясни Симеонов в интервю за Нова ТВ.

Симеонов: Имотите ми са законни, купувал съм ги на цени, по-високи от пазарните

"През 2008 г. купих от Община Бургас земя на цена, по-висока от пазарната – 800 евро на кв. м, за да не бъда упрекван, че съм изп...

"Аз не участвам в оценката на имота. Тя се прави от експерти. Моята работа беше да говоря с кмета и с заместниците му, които отговарят за общинска собственост да вдигнат цената, за да няма приказки по мой адрес", обяснява пред bTV Валери Симеонов. През 2008 г. обаче той твърди друго: "Лично аз участвах във формирането на оценката."

Миналата седмица политикът заяви пред Нова ТВ, че умишлено е купил земята на по-висока от пазарната цена, а "това е най-губещата сделка в историята на фирмата му". Впоследствие бившият вицепремиер предложил на кмета да върне парцела на общината, а тя да му върне парите, но му било отказано.

Години върху земята няма нов строеж. "През 2008 г. започна една криза, отрази се и на СКАТ. Приходите паднаха и нямахме тези средства, за да започнем изграждане на въпросния имот. Мислех да направя там студията", обясни още Симеонов.

В края на 2008 г. "СКАТ" ООД прехвърля собствеността върху имота на "СКАТ ТВ" ООД. През февруари 2017 г. "СКАТ ТВ" предоставя на Източноевропейски строителен холдинг, представлявано от Мартин Дяков, право на строеж за жилищна сграда върху парцела, като "СКАТ ТВ" запазва 38% от собствеността в бъдещия блок. Гарант в сделката е "Евробилдинг инженеринг", управлявана също от Мартин Дяков.

Днес сградата е построена, а от сайта на „Евробилдинг инженеринг” е видно, че имотите в нея са продадени, с изключение на офис и аптека.

Симеонов не се притеснява от проверка, щял да разкрива още за този, който го прати на прокуратурата

Питайте прокуратурата, но общо взето за едни клевети и лъжи, които вървят около десетина години, за което съм поосъдил един-двама и еди...

„Някак си внушаваме на хората, че всеки има право да се рови във фирмените дела, които не са публични. Обектът в Златоград са ми го строили те. Обектът в Малко Търново са ми го строили те. Познавам собствениците, доволен съм от качеството на работата”, казва Валери Симеонов.

На въпрос участвали ли са те под някаква форма в кампании на НФСБ, СКАТ и ли на "Атака", той категорично отрича.

През лятото на 2011 г. - няколко месеца преди местните избори, от репортаж, излъчен по телевизия СКАТ, става ясно, че Мартин Дяков и неговата "Евробилдинг инженеринг" даряват материали и се включват в изграждането на храм "Свети Георги Победоносец". Инициативата за строежа е на тогавашния кандидат за кмет Валери Симеонов.

"Мартин Дяков участваше с материали и безвъзмезден труд", обясни той.

Дяков е отказал поканата на bTV за интервю. Преди седмица прокуратурата обяви, че проверява Валери Симеонов за имотни сделки от последните години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Валерката Балефски - поредния алчен ПЕЕРАС, общуващ интимно с пИдал бОКУ. Любимата ом поза е 69 - аз на тебе, ти на мене!
 • Simvola 3 Simvola преди 9 месеца Профил на трол?
  Почва да ми писва от разни журналисти не разбираш нито от имотни сделки нито от журналистика още повече се опитват и да манипулират обществото.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Предлагам всички политици да бъдат вкарани в затвора, партийте забранени, а имуществото им отнето в полза на държавата.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Как са станали тия работи, а валерка?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Плювайте червенотиквеничковчета, плювайте, ние се увеличаваме, вие намалявате!
  : 5 !