Бойко Рашков: МВР гарантира едни честни избори

2111
Бойко Рашков: МВР гарантира едни честни избори
Снимка: БГНЕС

От дълго време в нашата страна не е имало такъв успех да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков при отчитането на резултатите от проведената специализирана операция срещу купения вот, проведена в периода 1-11.07, предаде репортер на БГНЕС.

Рашков допълни, че данните сочат, че такъв вот в минали години или въобще е нямало, или е бил снижен до минимум.

„Това се признава от абсолютно всички, включително и от партии, които са недоволни от постигнатото на последните избори“, добави Рашков, като подчерта, че добрите резултати в противодействието на купения вот са постигнати, защото МВР не е слугувало на нито една политическа партия.

По думите му на парламентарните избори МВР е успяло да постигне реална деполитизация.

„Ще направя сравнение с ръководството на МВР преди 4 април т.г. Днес виждам и двамата в пленарната зала – народни представители, избрани от ПП ГЕРБ – сами може да си отговорите на въпроса как са работили преди 4 април, дали са работили така, че да се елиминира криминалният вот, който години наред изкривяваше политическата картина у нас, което се постигаше с материални облаги или казано директно със заплащане в определен диапазон – от 30 до 100 лв. Разбрахме, че преди изборите на 11 юли на гражданите са били предлагани и хранителни продукти, дърва за огрев и какво ли още не“, коментира той.

Рашков посочи, че след анализа на данните е станало ясно защо един политик непрекъснато е повтарял "Пак ги бих, на всеки избори аз ги бия".

"Така е бил. С министри, излъчени от политическата партия, която той ръководи, които поставя на този пост, на който съм аз сега, които работят чисто политически. Тоест тласкат органите на МВР, които по дефиниция и закон са деполитизирани, в предизборна битка да защитават политическите интереси на една-единствена партия в тази страна. Ето така е побеждавал този човек", подчерта той.

Силовият министър определи като манипулация твърденията на ГЕРБ, че служители на МВР са задължавали граждани да подписват декларации преди изборите на 11 юли и поясни, че са били съставни предупредителни протоколи.

Той коментира и вулгарните изрази, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва в Бургаско по негов адрес.

"Не е необходима никаква експертиза на онези звукозаписи, в които наричаше председателя на парламента по унизителен начин или пък в разговора с Томислав Дончев. Той говореше неща, които не са достойни да се коментират изобщо", подчерта служебният министър.

Бойко Рашков уточни, че срещу кмета на с. Бата са образувани две досъдебни производства, като едното от тях се води от Прокуратурата.

Бойко Рашков се закани: Сега наред е спецпрокуратурата

Ние трябва да покажем истинския елит на българската прокуратура. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти в...

"Определена му е мярка за неотклонение "Подписка". Защо министърът на вътрешните работи да е виновен, че някой е давал пари на избиратели? Защо министърът на вътрешните работи, чиито служители са разкрили това престъпление и са предали виновния на прокуратурата, да трябва да се извинява на този кмет? Не виждам никакво основание да правя това", допълни той.

Служебният-заместник вътрешен министър Емил Ганчев обясни тактиката на действие на МВР, благодарение на която e било противодействано успешно на криминалния вот.

„С разговори с обикновени служители на полицията стигнахме до извода, че на предишни избори ангажираността на полицейския състав е била единствено и само да се приложи на машините за гласуване. Смисълът на тази тактика беше провеждането на тази специализирана полицейска операция, чиято основна цел беше едни свободни пари, независимо от техния източник, да бъдат раздадени на хората. Нашата цел беше тези пари да не могат да бъдат раздадени от дилърите на тези пари на населението. Мисля, че постигнахме това с добър резултат“, отчете Ганчев.

По думите му репетиция за това са били местните избори в Благоевград. Там и подходът на МВР да се покрият всички уязвими места, на които могат да бъдат купени гласове, се е оказал успешен.

„В противовес на някои изказвания за това, че видите ли действията на полицията изплашили хората да гласуват, мисля, че имаше едни лица, които казаха, че няма да гласуват, защото нямало как да бъдат мотивирани“, допълни служебният зам.-министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика