Борисов: Манипулация е, че чрез ДПС има спор за отношенията ни с Турция и Русия

7198
Борисов: Манипулация е, че чрез ДПС има спор за отношенията ни с Турция и Русия
Снимка: БГНЕС

За мен това са абсолютни внушения, че има спор, чрез ДПС, за взаимоотношенията с Русия и Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след откриването на 13-км участък от Северната скоростна тангента, предаде „Фокус”.

„Искам и с двете държави да имаме приятелски отношения. Това ми е призванието, да си защитавам България. Мисля, че го правя по най-добрия начин”, добави Бойко Борисов.

Гюнай Хюсмен: Доган го лъжат местните структури

Избирателят може да изключи и най-големия изключващ. Така бившият кадър на ДПС Гюнай Хюсмен, човекът, който успя да спечели Исперих на ...

Във връзка с това как ще коментира твърденията, че лидер на политическа партии, какъвто доскоро беше Лютви Местан е потърсил сигурност в резиденция на Турция, премиерът посочи: „Не съм говорил с него. Той има охрана от Националната служба, която не е по-малка от моята, така че не знам от какво се притеснява. В ежедневните си контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства, сега аз не ходя, даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали, но с министрите и депутатите много често се срещат, така че след това какво обяснение всеки ще даде си е негова работа”.

„Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не се сещам някой така да се грижеше за нас”, допълни Бойко Борисов. „Аз мисля, че с турския премиер се разбрахме. Благодаря му, че вицепремиерът и външният министър не дойдоха в Кърджали”, поясни той.

„България е в Европейски съюз и НАТО и е много по-лоялен член от много от европейските държави. Това на последния европейски съвет особено на холандците го казах , в много добър дух”, добави премиерът Борисов.

Някой да казва, че защото водим балансирана политика, сме подвластни на една или друга политика на Русия, е не само голяма глупост, но и несправедливо, допълни Борисов. „От няколко дни каква буря се разрази и всъщност много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика – да има възможност да ѝ се влияе от страна на Турция. Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет аз му казах всичко и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра и вицепремиерът им и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело много лошо от правителството и българите като цяло като народ”, посочи Борисов. Премиерът заяви, че външната политика между Турция и България се води на ниво правителство, на ниво външни министри, на ниво премиери и президенти.

„Мисля, че към момента, когато те са ни помагали с бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят и то им се върна”, коментира още Борисов.

Слух: Касим Дал отишъл в Турция за инструкции

Лидерът на партия НПСД Касим Дал е заминал за Турция, за да види сина си. Тази визита обаче даде повод на "Монитор" - една от медиите, ...

„Когато те взеха двата реактора от „Белене” и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато „Южен поток” се прекръсти на „Турски поток” и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България, но пак не рагирах публично, както сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било. Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборотът на зеленчуци, плодове, хранителни стоки, за сметка на нашите производители, които над 300 млн. лв. са загубите ни от ембаргото за Русия и контраембаргото към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те направиха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах”, каза още министър-председателят.

„И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика – искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време”, заяви Бойко Борисов и отбеляза, че заигравката” на Турция с Голямата мечка е донесла някои несгоди след това на турската страна.

„Аз се надявам с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно като натовски държави и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме нито те, нито ние”, каза още премиерът.

На Северната скоростна тангента се работеше денонощно, заяви Борисов във връзка със строителството на участъка. „Почти никога аз не благодаря на строителите. Тук благодаря на строителната камара и на всички фирми, които ме чуха и разбраха, че това трябваше да бъде факт към 31 декември. Това е поредният провален проект на Орешарски. Абсолютно провален. 220 милиона днес щяхме да върнем в Брюксел. Срещнах се със строителните компании и им казах: „Съберете всички камиони багери и трактори. Каквото трябва съберете и ги вкарайте на обекта”, посочи Борисов. По думите му е имало дни, в които на обекта са работили по 2 400 машини. „Бях им казал, не се ли справим до 31 декември и върнем 220 милиона догодина с 220 милиона по-малко ще строите”, коментира още премиера.

Калфин: ДПС се променя, за да стане по-приемлив коалиционен партньор

ДПС търси препозициониране и промяна, за да стане по-приемлив коалиционен партньор. Така вицепремиерът и министър на труда и социалната...

„Тези, които следят Министерски съвет, помнят, че поне на десет заседания апелирах към археолозите, които само преди 20 дни излязоха от обекта. Рискът да загубим 220 милиона стоя през цялото време, заради невероятните археологически находки, които излязоха тук”, допълни още той.

На откриването присъстваха още министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра на транспорта Ивайло Московски, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, столичния кмет Йорданка Фандъков и заместник-кмета по транспорта Любомир Христов.

Сверената скоростна тангента обхваща отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до пътя за Требич. Общата дължина на тангентата е 16,54 км. Проектът е ЛОТ 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инфраструктурният проект е важен за София и страната, тъй като в обекта се пресичат автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Тангентата не е част от Трансевропейската транспортна мрежа, но осигурява свързаност между три европейски коридора – №IV, VIII и X. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.

Припомняме, че в края на лятото регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че Северната скоростна тангента няма да бъде завършена изцяло до края на годината, а само на около 80%.

За 2016 година ще останат между 20 и 30% от обекта, които ще бъдат завършени не с европейски средства, а с пари на пътната агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com