Цонев: Ще преодолеем ветото на президента за Закона за Сметната палата

17271
Цонев: Ще преодолеем ветото на президента за Закона за Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Ще преодолеем ветото на президента за Закона за Сметната палата. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев, един от вносителите на Закона за Сметната палата.

„Бяхме уведомени преди повече от 2 седмици, че има разбирателство между проф. Валери Димитров и президента за налагане на вето и това сега се потвърждава”, допълни Цонев, цитиран от Фокус.

Плевнелиев отново се намеси и върна Закона за Сметната палата

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане на депутатите в Народното събрание Закона за Сметната палата. Конституцията на Ре...

На въпрос има ли основателна причина да се увеличи броят на членовете на Сметната палата от 3 да 9 той отговори, че промяната на модела на главен одитор в колективен колегиален орган налага броят на членовете да стане повече от 3. „Освен това, когато ГЕРБ приеха закона през 2010г., БСП и ДПС бяха против и казаха, че ако дойдат на власт – някога ще върнат стария модел. Сега върнахме стария модел”, каза още Цонев.

Няма основание да се смята, че Народното събрание ще се намесва в работата на Сметната палата, каза депутатът от ДПС. Народното събрание се намесва в квотите и мандатите на всички регулатори, като се започне от БНБ, Комисията за финансов надзор и т.н. Това са органи, които се избират от Народното събрание. То не само се намесва – то избира квотите и определя мандатите, посочи той.

На въпрос дали законът за Сметната палата нарушава Конституцията, както твърди президентът Росен Плевнелиев, Цонев заяви, че когато ГЕРБ са приемали закона, е бил сезиран Конституционния съд. „Конституционният съд ни отговори, че в правомощията на Народното събрание е да определя модела, начина на управление, мандатите и сроковете на всички регулаторни отговори, така че няма нарушение на Конституцията”, каза още Йордан Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика