Депутатите изпълниха волята на Борисов: партийната субсидия става 1 лев

6116
Депутатите изпълниха волята на Борисов: партийната субсидия става 1 лев
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Народното събрание намали партийната субсидия на 1 лев за глас, както и финансиране на партиите чрез дарения без таван, включително и от фирми с държавно участие, което беше прието в отделни текстове. Предложението на Министерски съвет и премиера Борисов, подкрепено от бюджетната комисия, бе прието със 119 гласа "за", 71 "против" и 16 въздържали се. В негова полза гласуваха ГЕРБ, ДПС, "Воля" и част от "Обединени патриоти". Припомняме, че от коалиционния партньор на ГЕРБ "Атака" твърдо обяви намерение да подкрепи 1 лев субсидия.

Изненадващо или не, но гласуването мина без да е качен доклад за второ четене на сайта на парламента и без да бъде раздаден такъв на хартиен вариант т.е. страничен наблюдател нямаше възможност да сравнява какво се гласува. Припомняме, че точно заради липса на доклад от парламентарната бюджетна комисия формално отложи гласуването на второ четене.

ГЕРБ извънредно вкара намаляването на субсидиите в дневния ред на парламента, БСП недоволства

Народното събрание извънредно ще гласува днес на второ четене промените в Закона за държавния бюджет, отнасящи се до размера на партийн...

Не мина предложението на ДПС за нула лева държавна субсидия. Идеята на ВМРО за 1,5 млн. лева плюс един лев държавна субсидия също бе отхвърлена.

Дебатът

Промяната предизвика остри противоречия, особено от страна на опозицията. Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев обвини управляващите, че прокарват решението на инат, за да легитимират извънсистемен играч (бел. ред. - инициаторът на референдума Слави Трифонов), който подготвят за нов коалиционен партньор. Субсидия от 1 лев е "балкански модел на финансиране, който го няма никъде в Европа", категоричен бе Стойнев. "Това е популизъм, който искате да наложите силово. Искате да създадете хаос, в който да процъфтява най-силният и най-богатият", каза опозиционният депутат. Той предупреди, че заради новите правила партиите ще бъдат купени от олигарсите.

По думите му ГЕРБ не се нуждае от партийна субсидия, защото държи всички лостове на властта. "Целият обществен и държавен ресурс е във вас, вие нямате нужда от партийни субсидии, това е мутренското поведение", заяви Стойнев. "След 30 години преход отново се връщаме назад в начина на функциониране на институциите. Явно трябва да свикваме с пълзящия тоталитаризъм, който идва", завърши той.

Нинова припомни: Борисов сам каза, че олигарсите ще управляват партиите

„В тази зала са приемани много закони. Поне откакто аз съм в парламента, ми се струва, че за пръв път в залата се разсъждава, деб...

Стойнев бе подкрепен Славчо Атанасов от "Обединени патриоти", според който "у нас няма да се създаде хаос, а военна мощровка". Той припомни думите на германския поет и философ Бертолд Брехт, живял по времето на Нацистка Германия, който твърди, че демокрацията винаги си отива с аплодисменти, а се връща с много кръв и жертви.

"Не можете да регламентирате нито размера на субсидията, нито времето на въвеждането ѝ. На всички е ясно, че сумата от 1 лев на глас е недостатъчна, но така показвате желание да направите партиите зависими от прищевките ви. Искате да окажете натиск върху опонентите ви предвид предстоящите местни избори", заяви Красимир Янков от БСП. По думите на Янков ГЕРБ не се притеснява от намаляването на субсидията, защото ще събере нужните средства за предстоящите местни избори с помощта на кметовете си. Той припомни, че партиите имат нужда от нормално финансиране, за да работят техните структури и органи.

"Атака е категорично за намаляване на парите на 1 лв. на глас и ще подкрепим предложението на Министерския съвет", заяви лидерът на Атака Волен Сидеров по време на дебатите в парламента. Той припомни, че партията му от 2005 до 2009 г. е работила без субсидии и в този период "Атака" е вкарала трима евродепутати, 21 народни представители в НС, а той достигна до балотаж на президентските избори.

По думите му не може да зачеркнем тези 2,5 млн. българи и да се каже, че тяхното мнение няма значение. "Да работим така, че на следващия референдум да кажат – искаме 100 лв. на глас за партиите, защото те тикат България напред. Засега народът казва – не, не искаме да получавате пари. Хайде да се справим без субсидии", призова от трибуната Сидеров.

Георги Марков иска "финансова диета" за партиите, въпросът е защо - попита Сидеров

Трябва да наложим финансова диета за партиите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков по време на дебата за намал...

А ще връщат ли партиите неусвоените надвзети субсидии в държавния бюджет - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика