X
 
 

Депутатите отложиха окончателното гласуване на промените при партийните субсидии

2038 0
Депутатите отложиха окончателното гласуване на промените при партийните субсидии
Снимка: БГНЕС
Депутатите отложиха окончателното приемане на по-ниските субсидии за парламентарните партии.

Причината е, че бюджетната комисия, която вчера одобри на второ четене измененията, не е внесла в срок доклада за тях.

Симеонов заплаши Борисов, че идва краят на коалицията - заради партийните субсидии

Цялата тази тема започна с един ненормален начин на правене на политика – политика на емоция, политика на инат. Това предложение ...

Политическите идеи не се патентоват - това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в дебата в Народното събрание. Цонев посъветва ГЕРБ да изпълнява обещанията, които поема на срещи на парламентарни групи, и настоя, че Законът за държавния бюджет не се променя току-така, докато все още е в сила. А Менда Стоянова от ГЕРБ изрично подчерта, че не става въпрос за такова нещо и трябва Цонев да ограмоти групата на ДПС.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък отрече, че всъщност е готов да развали управляващата коалиция, както намекна преди час и половина в ефира на БНТ. Той настоя, че трябва да има коалиционен съвет по въпроса.

Промените предвиждат намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев на глас от 1 юли. Така реално тази година партиите ще вземат субсидия от 6 лева на получен глас, тъй като вече партиите са получили половината от предвидената сума.

Отделно текстовете предвиждаха и промяна на начина на финансиране на партиите като разрешиха дарения от фирми и отмениха ограничението за дарение от физическите лица.

На ниво комисия - ГЕРБ де факто позволи плюс безкрайност лева субсидия

Бюджетната комисия прие намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев с приетите  за второ четене промени в Закона за Държ...

Срещу последните промени се обявиха както от БСП, така и от ДПС. Отлагане още вчера поиска и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Вчера на комисията стана ясно и, че няма да има забрана за дарения към партиите от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, след като ГЕРБ и ДПС се договориха на среща на парламентарните групи да има "отворено финансиране". До 2009 г. тези дарения бяха разрешени от закона, отбеляза председателят на комисията Менда Стоянова и уточни, че след извършената промяна в закона тогава се увеличи държавното финансиране на 12 лева на глас и се премахна възможността да се правят такива дарения към политическите партии, а за даренията от физически лица имаше таван от 10 000 лв., годишно.

Запитана защо няма забрани за дарения от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, Стоянова заяви: "Ние сме записали "юридически лица и еднолични търговци", а фирма с държавно участие, за да направи каквото и да е дарение трябва да има решение на нейния принципал, а принципалът на държавните дружества се знае кой е. Всеки има право. Само че с този публичен регистър може да се види - и в публичния регистър на обществените поръчки и публичния регистър за даренията кой кой е".

"Сега, когато субсидията се връща в границите на 1 лев, е нормално да има и друг източник на финансиране и това са въпросните дарения", заяви тя и подчерта, че предложението на правителството, което ГЕРБ защитава предвижда офисите на партиите, в които извършват дейността си, предоставени от общините и държавата да бъдат безплатни. Според нея от субсидията в размер на 1 лев за действителен глас, подаден за съответната партия, могат да се финансират възнагражденията на административни секретари, а останалата текуща дейност следва да се извършва на доброволен принцип. Когато има избори и трябва да се плащат медийни услуги и рекламни кампании има възможност за финансиране от дарения.

Радан Кънев: Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет

"Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет", това заяви в интервю за bTV избраният за евродепутат Р...

Гласуваните текстове не предвиждат таван за даренията.

Actualno.com

Етикети: