Доц. Наталия Киселова: Изборите може да бъдат оспорени

3624
Доц. Наталия Киселова: Изборите може да бъдат оспорени
Снимка: Студио Actualno

"Неофициално се говори, че е възможно да бъдат оспорени изборите. И правителството, и ЦИК са разумни хора и ще положат усилия да бъде изпълнен ИК. Друг е въпросът дали усилията и средствата, които ще бъдат хвърлени, ще си струват". Това заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова пред България он еър. 

Тя смята, че ще има размествания в парламентарните групи. "Ако сравним всички парламенти от 4 април досега, в рамките на тези две години, подредбата беше в различни конфигурации. Резултатът беше все неуспешен, но трябва да сме оптимисти и да призоваваме избирателите да упражнят правото си на вот. Само високата избирателна активност ни гарантира по-представителен парламент", категорично заяви тя.

Легален ли е въпросът за референдума, предложен от партията на Слави? (ВИДЕО)

Представители на "Има такъв народ" внесоха уведомление в Народното събрание за стартиране на подписка за иницииране на национален рефер...

"Няма да успеят да съберат и 200 000, защото това е сложна процедура и те нямат избистрена концепция какво искат да предложат. Ще бъде обречена на неуспех", така Киселова коментира пред България он еър темата за свикването на референдум за президентска република на ИТН. "Когато се насложат процедурите и се погледне календара, човек може да сведе датите до две. Аргументацията на президента беше въз основа на това, че се сменя часовникът на 26 март - обективно обстоятелство и политически аргумент, че се дава малко време на НС", каза още тя.

По думите ѝ този парламент в последните дни показа, че пилее времето. "Ако трябва да направим оценка - тя е, че не спираше кампанията. "Възраждане" от първия ден си заявиха, че се борят да бъде спуснато НС и да се отиде на нови избори, докато всички останали коментираха, че ще положат усилия", заяви доц. Киселова.

Тя смята, че президентът Радев е можел да даде повече време. "Дневният ред на НС не е този, който са очаквали президентът и вицепрезидентът, и това е причината тази вечер Радев да даде хоризонта. Друга е причината още малко да отложи, не веднага да издаде указите, тъй като първият указ е за служебно правителство, възможно е да има персонални промени в правителството", посочи Киселова.

Според преподавателя по Конституционно право има сектори, в които има напрежение и други сектори, в които министърът е възможно да има други планове за бъдещето си. "Там, където се налага да има смяна, президентът трябва да намери достоен заместник. Основната част от водещите министри ще бъдат запазени. По-популярните и по-позитивно приеманите в медиите, ще бъдат отново назначени", смята тя.

Доц. Киселова: Борисов показа, че няма проблем да се върне в политиката

"Две неща можем да си направим като извод. Борисов показа, че няма проблем да се върне в политиката като активен играч. Досега създаваш...

Доц. Наталия Киселова коментира, че ще бъдем изправени пред нов вариант на машинно гласуване и изискванията към хартията, трябва да бъдат удовлетворени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика