Доклад за администрацията - работи повече, отколкото се иска от нея

3419
Доклад за администрацията - работи повече, отколкото се иска от нея
Снимка: iStock/Guliver

Държавната и общинска администрация се формира малко повече от жени (65 746), отколкото от мъже (64 259), като общият им брой от 130 005 души се разпределя така: 78 721 са с висше образование, 51 174 са със средно, а 484 са с основно образование. Най-много чиновници са във възрастовата група 30 - 59 години - 110 123, а 10 950 души на и над 60-годишна възраст продължават да работят. Това сочи годишният доклад за състоянието на администрацията за 2018 година, предаде БГНЕС.

Ежегодно всяка държавна структура прави и оценки на работата на служителите си, като условието за това е те да са работили поне 6 пълни месеца в съответното ведомство. Така 9 349 души са получили най-високата оценка "изключително изпълнение"; 36 073 души са получили оценка "изпълнението надвишава изискванията"; 22 312 служители са били оценени с „изпълнението отговаря на изискванията"; а 62 души са получили "неприемливо изпълнение" като оценка.

Заплатите на чиновниците растат по-бързо даже от тези в ИТ сектора

Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези в най-успешния сектор у нас - на информационните технологии...

За трета поредна година Център "Фонд за лечение на деца" не прави отчет за своята администрация. Четири години пък отчет за своите служители не са правили общините Симитли и Якоруда, а три години отчетен доклад не са подавали от община Русе.

Българската администрация се състои от общо 141 784 души, назначени на щат. В централната администрация работят 105 927, а в териториалната – 35 857 души. Най-многобройна е администрацията в административните структури, които подпомагат изпълнителната власт – 24 204 души. Следват заетите в изпълнителните агенции – 14 193 души, и служителите в министерствата и МС – 7 033.

Повечето служители в администрацията се явяват на конкурс, за да започнат работа – 3 396 души от 13 196 души администрация. Почти същият брой служители са преназначени на друга длъжност, но в същото ведомство. В администрацията работят и 4 828 души с трайни увреждания или намалена работоспособност.

През 2018 г. 53 администрации са направили функционален анализ и благодарение на него са подобрили организацията, работния процес и координацията си.

От администрацията на Министерски съвет най-много през годината са работили служителите в Съвета по европейските въпроси – с 31 редовни заседания, 1 извънредно и 1 изнесено заседание; на второ място е администрацията в Националния съвет за интеграция на хора с увреждания – 10 редовни и 4 неприсъствени заседания; на трето място се нареждат служителите на Националния съвет за насърчаване на заетостта с 10 редовни заседания през 2018 г. Националният съвет за тристранно сътрудничество е провело 9 заседания, също толкова заетост е имало и при Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС.

Почват проверки на чиновниците - намалили ли са или не бюрокрацията

Тайни клиенти, изпратени от държавата, ще проверяват държавната администрация - дали въпреки обявената политика за намаляване на бюрокр...

Администрациите в Националния съвет по равнопоставеността на жените и мъжете, както и служителите в Националния икономически съвет, Съвета по превенция на престъпността, и Съвета по националния радиочестотен спектър са провели по четири заседания през годината.

Главните секретари на държавни структури получават по-високи заплати от главните директори, сочи още докладът. Заплатите на двете длъжности имат таван, като тази секретаря може да варира от 1200 до 4000 лв., а тази на директора – от 1300 до 3000 лв. Директор на дирекция може да получава между 882 и 4320 лв. Най-ниски заплати взимат техническите сътрудници - между 450 и 1200 лв.

Най-високите заплати на чиновници са в Министерския съвет и различните министерства, в които главният секретар получава между 2400 и 4000 лв., а главният директор – между 2000 и 3400 лв. Най-висок е таванът на заплатата на директора на дирекция, който е 4080 лв. В различните изпълнителни агенции заплащането на главния секретар варира от 1350 до 3500 лв.

През 2018 г. са наложени 2 195 дисциплинарни наказания, от които 10.47% са завършили с уволнения.

Компютрите на администрацията са застаряващи, сочи докладът. Над 46% от техниката е на възраст над 5 години, а едва близо 28% от компютрите са купени в последните три години. Най-често ползваната операционна система е Windows 8, а най-употребяваното приложение – Microsoft Word 2010.

Властта гарантира повече пари за премии в държавната администрация

Чиновниците си осигуриха пари за премии от икономисаните заплати на незаетите щатове. Финансовото министерство иска от всяко министерст...

През 2018 г. държавата е платила над 48.6 млн. лв. за телефонни разговори на администрацията.

МВР разполага с най-много собствени сгради, в които да работи – 879; Агенцията за социално подпомагане ползва 473; Агенцията по заетостта – 264; а Агенцията по вписванията – 140. Най-малко – по две сгради ползват съответно изпълнителната агенция по горите, МОСВ, МТ, ММС, и ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. 292 са администрациите, които осъществяват дейността си в една страда.

През тази година 2 079 чиновници ще придобият право на пенсия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com