Ето какви станаха заплатите на Румен Радев, Гълъб Донев и служебните министри

26663
Ето какви станаха заплатите на Румен Радев, Гълъб Донев и служебните министри
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Възнагражденията на първите мъже и жени в държавата достигнаха нов рекорд. Тяхното възнаграждение от следващия месец ще се увеличи с 5,9%, показват първите данни на Националния статистически институт за средните заплати в обществения сектор.

Така ако премиерът досега е взимал 7529 лева, то сега заплатата му вече скача до 7974 лева. Промяната при министрите също е съществена - те вече ще се разписват срещу 6688, вместо досегашните 6311 лева. Това показват изчисления на Actualno.com на база обявените данни от НСИ за средната работна заплата у нас.

Най-сериозно се отразява повишената средна заплата при президента. Месечно Румен Радев вече ще получава 10 290 лева, а не досегашните 9700.

Новоизбраните депутати през следващото 48-о Народно събрание ще се разписват след 2 октомври срещу 5145 лв. основно възнаграждение, докато колегите им в предходния парламент получаваха по 4858 лв.

Снимка: Ивайло Илиев

Заплатата на държавния глава се изчислява като се удвоява размера на основната депутатска заплата. Месечната сума, която получава министър-председателят пък се равнява на приблизително депутатска заплата и половина (1 депутатска заплата + още 55% от нея). Интересен детайл е, че в тези изчисления не се прибавя трудовия стаж, който увеличава възнагражденията допълнително.

Сега обаче причините за повишението на заплатите на министри, депутати и президент се дължи основно на по-доброто заплащане на учителите. За да се изчисли възнаграждението на народния представител, се взема предвид средната заплата в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие и се сравнява с последния месец на предишното. В случая разликата между мартенските и юнските държавни заплати е точно 5,9%.

Само за едно тримесечие средното заплащане в сектор “Образование” се е вдигнало с рекордните 16,2%, докато средното увеличение за страната е 7,8%.

Средната заплата в сферата на образованието по последни данни е вече 1805 лв., т.е. с около 70% над най-ниските заплати, тези в хотелиерството и ресторантьорството.

Снимка: iStock

Сегашното увеличение на заплатите на управляващите обаче не може да компенсира спада им с цели 13,5% през предишното тримесечие. Това се случи поради бонусите, които се раздават за коледните празвици в държавната администрация и което вдигна много заплатата в обществения сектор за декември. Затова после през март средната чиновническа заплата изглеждаше по-малка и така на фона на висока инфлация заплатите на президент, премиер и народни представители бяха намалени.

Ръстът на заплатите на управляващите като цяло е доста по-нисък от инфлацията. От юни 2021 г. до юни 2022 г. инфлацията е 16,9%, докато заплатите на депутатите през този период са нараснали само с 9%. Средната заплата за частния сектор в страната също не покрива изцяло инфлацията, но все пак ръстът ѝ е 15,1%.

Ръстът на средната работна заплата за цялата страна за времето между юни 2021-а и юни 2022-а г. е 13,62%.

По браншове няма драстични промени - IT секторът убедително води със средна заплата 4216 лв. месечно. За последната година трудовият пазар е приел нови 3100 служители, но в същото време в строителството наетите са намалели с малко над 5 хиляди човека.

По области традиционно най-висока е средната заплата в София-град - 2352 лв. Следваща по размер е заплатата в София-област - 1588 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика