Ето кои държавни глави поздравиха Румен Радев за втория мандат

26033
Ето кои държавни глави поздравиха Румен Радев за втория мандат
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от държавни глави от цял свят по повод спечелената убедителна победа на президентските избори и преизбирането му за държавен глава на Република България.

Българският държавен глава получи поздравления от президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, президента на Руската федерация Владимир Путин, президента на Република Полша Анджей Дуда, австрийския федерален президент Александър Ван дер Белен, президента на Италианската република Серджо Матарела, президента на Унгария Янош Адер, президента на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, президента на Португалия Марселу Рибелу ди Соза, президента на Словашката република Зузана Чапутова, президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Хърватия Зоран Миланович.

Поздравителни писма изпратиха последователно кралят на Хашемитското кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, кралят на Кралство Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд и престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, султанът на Султаната Оман Хайтам бин Тарик Ал-Саид.

Поздравления бяха получени също така от президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, президента на Социалистическа Република Виетнам Нгуен Суан Фук, президента на Република Сърбия Александар Вучич, президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президента на Република Йемен Абд Рабу Мансур Хади, президента на Палестина Махмуд Абас, както и от много други държавни глави, правителствени ръководители и представители на международни организации, които изпратиха писма до българския държавен глава или поздравиха президента Румен Радев в телефонни разговори.

В поздравителния си адрес президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към държавния глава и българския народ. „Големите предизвикателства, пред които е изправена Европа, изискват единен и устойчив Европейски съюз. Европа се нуждае от силна и дееспособна България“, посочва в писмото си германският държавен глава и изразява надежда за последващо развитие на доброто сътрудничество между двете страни в Европейския съюз, в НАТО и в отношенията със съседните държави от Западните Балкани.

В писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин посочва, че убедителната победа на изборите свидетелства за доверието към Румен Радев от страна на българските граждани. Руският президент изразява надежда, че с работата си българският държавен глава и занапред ще допринася за развитието на конструктивните руско-български взаимоотношения.

„Много високо ценя личното ни сътрудничество, както и взаимното разбиране по отношение на въпроси, важни за нашата част от Европа. Също така знам, че сте искрен и лоялен приятел на Полша“, подчертава президентът на Република Полша Анджей Дуда в поздравителния си адрес до Румен Радев. Анджей Дуда изразява пожелания за благополучие на българския народ и надежда за все така близко сътрудничество, приятелство и взаимно уважение между двете страни.

„Вашето преизбиране ме изпълва с увереност, че отличните взаимоотношения между Австрия и България ще се задълбочават и в бъдеще. Много се радвам, че ще продължим да работим съвместно за тяхното поддържане и разширяване“, заявява федералният президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен.

Кралят на Хашемитското кралство Йордания Абдула II бин ал-Хусейн изпраща своите сърдечни поздравления по повод преизбирането на Румен Радев за президент, което, по думите му, затвърждава доверието на хората в него и институцията, която представлява. „Очаквам с нетърпение да продължим да работим за развитието на двустранното сътрудничество между Йордания и България, за да служим на общите интереси на нашите страни и народи“, заявява още крал Абдула II.

В поздравителния си адрес емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани пожелава благополучие на държавния глава и на целия български народ. Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани изразява надежда, че приятелските отношения между двете страни ще продължат да се развиват и засилват.

Държавен вестник обнародва окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент

Държавен вестник обнародва окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент. А те са както следва: Румен Георгиев Раде...

Президентът на Италианската република Серджо Матарела изразява надежда в писмото си до българския президент за още по-силно укрепване на двустранните отношения между България и Италия чрез увеличаване на интензитета на политическия диалог и на сътрудничеството в икономическо и културно отношение. „Нашите две страни са призвани да работят заедно за развитието на Европейския съюз и НАТО в дух на споделени ценности и подкрепа“, посочва още Серджо Матарела.

„Използвам тази добра възможност да потвърдя, че дълбоко ценя сърдечните двустранни отношения, които свързват нашите две приятелски държави, и да изразя благодарност към Вашата работа за укрепването на богатия спектър от контакти помежду ни“, пише до българския държавен глава унгарският президент Янош Адер.

В писмото си до държавния глава Румен Радев президентът Стево Пендаровски уверява, че Република Северна Македония, споделяйки визията за стабилен и проспериращ регион в рамките на обединена Европа, е твърдо решена да развива и насърчава добросъседските отношения и да задълбочава и засилва сътрудничеството между двете страни. „Искам да изразя дълбокото си убеждение, че нашите съседни страни и народи имат много повече общи неща, отколкото неща, които ни разделят“, заявява Стево Пендаровски.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис поздравява президента Румен Радев и българския народ и изразява надежда, че България и Румъния ще продължат да работят в тясно сътрудничество за развитието на двустранните връзки и за поддържането на сигурността и стабилността в Европейския съюз и региона.

„Вярвам, че ще продължим да обединяваме усилията си за разширяване на приятелските отношения, сътрудничеството и стратегическо партньорство между нашите страни“, посочва в поздравлението си президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика