EUobserver: Българското правителството не подкрепя Кристалина, а тя е основен кандидат

34596
EUobserver: Българското правителството не подкрепя Кристалина, а тя е основен кандидат
Снимка: БГНЕС

Голяма част от страните в ЕС са против избора на външния министър на Италия Федерика Могерини за поста на върховен представител по външната политика и сигурността, който трябва да се състои тази вечер.

Дончев: Ако България не лобира за Кристалина Георгиева, ще пропусне възможност

"Ако не се лобира за кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител на ЕС по външната политика, България ще пропусне ...

Алтернатива на Могерини може да е някой от източноевропейските членове, а именно българският еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, Кристалина Георгиева.

Тя е уважаван бивш служител на Световната банка, тясно е свързана с десницата и е геополитически неутрална. Шансовете на Георгиева обаче са по-малки поради липсата на подкрепа от собственото й правителство. Такова мнение изрази брюкселското електронно издание EUobserver, цитирано от Стандарт нюз.

Източна Европа недоволства от проруската позиция на Могерини в този деликатен за Европа момент. Тя е с познания по отношенията между политиката и исляма, Близкоизточния мирен процес, Ирак и Афганистан.

Борисов отново поиска незабавната оставка на управителя на БНБ

Ръководството на Българската народна банка трябва да подаде оставка веднага. Това трябва да бъде първа точка в дневния ред на Народното...

Вчера литовският премиер Алгирдас Боткевичус първи обяви официално, че страната му ще гласува против 41-годишната италианка с доста скромен дипломатически опит. Според него това мнение се споделя и от президента Далия Грибаускайте, която ще представлява страната днес в Брюксел.

Полша и трите балтийски републики изпращат сигнали, че не одобряват Могерини, но за да успеят, трябва да привлекат поне Словакия, Словения, Унгария, Румъния и Чехия, а те засега запазват неутралитет, допълва изданието.

Разговорите днес в Брюксел днес могат да завърши и без съгласие за поста на Катрин Аштън. Ако на срещата на Франсоа Оланд с Ангела Меркел и на разговорите на лидерите на ЕС се постигне приемливо решение, кандидатът трябва да бъде одобрен от Юнкер, да мине през изслушвания в Европейския парламент и да бъде гласуван от евродепутатите заедно с останалите еврокомисари. В най-добрия случай това ще стане през октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика