Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ се отказа от премахването на безсрочните лични карти

21 февруари 2024, 10:42 часа • 4914 прочитания

ГЕРБ оттегли законопроекта си за промени в Закона за личните документи, с който се предвиждаше отпадане на безсрочните лични карти.

Това стана ясно от думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков, който в началото на днешното пленарно заседание съобщи новината. Става ясно, че законопроектът за изменение на Закона за българските лични документи, внесен на 14-ти февруари от депутати от ГЕРБ-СДС, е оттеглен.

Още: Личните ни документи: Гонка за милиони в МВР, бивш министър е на прицел

Припомняме, че с промените се предвиждаше премахване възможността за издаване на безсрочни лични карти, които в момента получават всички български граждани над 58 години. Според данните на НСИ българите над тази възраст са близо 2 млн. души. Измененията бяха внесени от председателя на вътрешната комисия в НС Маноил Манов и от бившите вътрешни министри Христо Терзийски и Младен Маринов.

В момента в закона за личните документи (ЗЛД) е записано, че личните карти на българските граждани са срочни и безсрочни. Срочни лични карти се издават на лица от 14- до 18-годишна възраст със срок на валидност 4 години и на лица от 18- до 58-годишна възраст със срок на валидност 10 години. Предвидено е, че на лицата, навършили 58-годишна възраст, се издават безсрочни лични карти.

Оттеглено е и предложението за удължаване на срока на временната комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16-ти ноември миналата година.

Още: Нови лични документи: Поскъпване за десетки милиони на новия договор

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес