Личните ни документи: Гонка за милиони в МВР, бивш министър е на прицел

8408
Личните ни документи: Гонка за милиони в МВР, бивш министър е на прицел
Снимка: БГНЕС

Служители били гонени и преследвани по етажите на МВР да съгласуват увеличението с 81,5 млн. лв. на договора за личните документи, подписан от служебния министър Иван Демерджиев. Впоследствие трима шефове дирекции от МВР, вътрешния одит на МВР и АДФИ се произнасят, че то е незаконно. На виновното длъжностно лице е съставен акт за установяване на административно нарушение. Прокуратурата е погнала служебния вътрешен министър, водят се и разпити на длъжностни лица. Това става ясно от отговор на настоящия вътрешен министър Калин Стоянов до депутата от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски.

Вследствие на медийни публикации за поскъпване за десетки милиони на новия договор той бе поискал информация за хронологията на това драстично увеличение.

Българските лични документи и договорът: Хронология

СНИМКА: БГНЕС

Министър Стоянов припомня, че обществената поръчка за проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи "Поколение 2019" е обявена през 2018 година, избран бе изпълнител –консорциум "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С&Т". Поръчката премина през жалба в Комисията за защита на потребителите и Върховния административен съд, който отправи преюдициално запитване към Съда на ЕС. То беше отправено през юни 2020 г., а отговорът от СЕС дойде през февруари 2022 г.

През декември същата година беше подписан и самият договор на стойност 303,5 млн. лв. с ДДС (над 252,9 млн. лв. без ДДС). Още: Избраха кой да прави новите лични документи, но жалба спира избора

"Впоследствие, по инициатива на изпълнителя е предявено искане за индексация на оферираните цени, мотивирано със съществени икономически промени, включително и изменена обстановка в международен план, настъпили за времето от момента на подаването на офертата. Предложени са изменения на цените, оферирани за изпълнение на договора, които в резултат на изминалите три годнии не съответстват на текущите икономически и пазарни условия", обясни вътрешният министър. Още: ВАС освободи блокираната поръчка на МВР за нови лични документи

Тогава МВР отправя запитване с искане за методическа помощ до АОП по повод предложените промени, касаещи замяна на излезли от производство технически програмни средства, индексация на цената на договора и нуждата от допълнителни СМР (строително-монтажни работи) при изпълнението на предвидения строеж - сграден комплекс със съответните зони за сигурност, в които да се достави и монтира чувствително оборудване. Полученият от АОП отговор е съобразен със сложния и комплексен предмет на поръчката и дава насоки за предпоставките, тяхното обосноваване и доказване, прилагането на методики и индекси, отразяващи реалното увеличаване на цените. Още: Обществена поръчка на МВР за 286 млн. лева е стопирана

Предоставени са становища от структури с ангажименти в процеса по възлагане, извъншен е и предварителен контрол от финансовите контрольори на МВР. Въз основа на изразените становища на 02.06.2023 г. - тоест, два дни преди да напусне поста си, Демерджиев е подписал допълнително споразумение към договора от 22.12.2022 г. за обществената поръчка. С него е поет нов ангажимент за разходи в размер на 81 490 000 лв. бюджетни средства (67,9 млн. лв. без ДДС). Така общата стойност на договора става 385 031 225 млн. лв. с ДДС.

Проверки, обвинения, текуща ситуация

СНИМКА: БГНЕС, Иван Демерджиев

Встъпвайки в длъжност новият МВР министър изисква доклади от шефовете на дирекции "Български документи за самоличност", "Комуникационни и информационни системи" и "Управление на социалните дейности". Тримата потвърждават, че не е налице основанието по чл. 116, ал. 1, т. 3 от ЗОП за увеличение на цената на дейността по договора. Нарежда след това да се извърши вътрешен одит, който да установи дали е законосъобразно сключеното допълнително споразумение към договора за личните документи.

"Одитният екип е разгледал хронологията и причините, довели до сключване на допълнителното споразумение и въз основа на тях е отразило своите констатации и изводи, че в случая е налице несъблюдаване на принципа на доброто финансово управление. Резултатите от одитния ангажимент са изпратени на изпълняващия функциите главен прокурор на Република България", уточнява министър Стоянов.

Още: Промяна: Хора без постоянен и настоящ адрес ще се регистрират на "служебен"

Следват и две проверки от Агенцията "Държавна финансова инспекция" (АДФИ). Едната е с цел да установи доколко законосъобразно е възложена самата поръчка, а другата – за законността на анекса от 81,5 млн. лв. АДФИ е категорична, че за допълнителното споразумение е нарушена разпоредбата на чл. 116, ал. 1, т. 3 от ЗОП. Нейният регламент е, че договорите за обществени поръчки могат да бъдат изменяни поради обстоятелства, които при полагане на дължимата грижа възложителят не е могъл да предвиди.

На виновното длъжностно лице е съставен акт за установяване на административно нарушение и срещу него е образувано административно-наказателно производство.

"С писмо от Софийска градска прокуратура в качеството ми на министър съм информиран, че е образувано досъдебно производство, по което към момента се провеждат процесуално-следствени действия, включително и разпити на множество свидетели", посочва Калин Стоянов.

Още: Иван Демерджиев: Дали скандалът с новите лични карти не е свързан с приемането ни в Шенген?

На уточняващ въпрос от Терзийски как са мотивирани служителите, които е трябвало да изработят и съгласуват анекса така, че той да бъде подписан от служебния министър, Стоянов отговори така: "Информацията, която битува в министерството, е, че през последните няколко дни преди г-н Демерджиев да отстъпи от поста вътрешен министър служителите от административните дирекции, които е следвало да съгласуват допълнителното споразумение, буквално са били гонени и преследвани по етажите и коридорите на МВР. Това по какъв начин и как са мотивирани, ние с Вас единствено можем да гадаем. Предполагам, че това е и част от предмета на разследването, което се води в Софийска градска прокуратура".

Правещите новите лични документи вече не са същите

Междувременно едната фирма-съдружник в консорциума за личните документи е продадена.

Фирмата "С&Т България" ЕООД, която е с 50% участие в консорциума с немската „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ“, е собственост на словашкия холдинг „С&Т СЕЕ“. Дни преди да бъде подписан договорът с българското Министерство на вътрешните работи дружеството „С&Т България“  е продадено за 3 950 000 евро на австрийската компания „Контрон АГ“.  И в момента то е с ново наименование – „Контрон България“ ЕООД.

Още: ЕС въвежда цифрова лична карта до 7 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com